John Lydon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Lydon 2010

John Lydon (Londen, 31 januari 1956), ook wel Johnny Rotten genoemd, is een Engelse muzikant en journalist die bekendheid vergaarde als zanger van de Sex Pistols en Public Image Ltd. (PiL).

Lydon wordt, vooral vanwege zijn sarcastische persoonlijkheid, in 1975 door Malcolm McLaren geworven als frontman voor de Sex Pistols. Zijn snerende zang en scherpzinnige venijn worden al snel het handelsmerk van de groep. Johnny Rotten is duidelijk te talentvol om naar McLarens pijpen te dansen. Hij verlaat de groep in januari 1978 en brengt enige weken op Jamaica door waar hij artiesten werft voor Richard Bransons Virgin-label en, nooit uitgebrachte, opnames met Lee Perry maakt. Vervolgens trekt hij zich terug in een flat in Londen om rechtszaken te voeren tegen Malcolm McLaren en met Jah Wobble te werken aan een nieuwe band: PiL. De aard van Lydons frustraties over de Sex Pistols blijkt uit de voornemens die hij heeft: PiL zal geen manager hebben, geen ellenlange tournees ondernemen en elk bandlid heeft een even groot aandeel in de groep.

PiL blijft actief tot 1992 waarna Lydon zijn memoires te boek stelt in Rotten: No Irish, No Blacks, No Dogs. Wel zong hij nog het nummer Open Up voor de Britse danceact Leftfield. Eind jaren 90 organiseert hij een Sex Pistols-reünie. Aansluitend komt zijn eerste soloalbum uit: Psycho's Path. Daarna verlegt hij zijn aandacht meer en meer naar journalistieke bezigheden.

In 2005 presenteerde hij samen met de Belgische journalist Marc Reynebeau het reisprogramma Reynebeau & Rotten op het Belgische Canvas waarin de twee heren Groot-Brittannië doortrokken op zoek naar de "Greatness Of Britain".

Op 24 juli 2011 wordt zijn huis verwoest door een kortsluiting.[1]