John Mahoney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Mahoney
John Mahoney in 1994
John Mahoney in 1994
Algemene informatie
Volledige naam John Mahoney
Geboren 20 juni 1940
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

John Mahoney (Blackpool, Lancashire, Engeland, 20 juni 1940) is een Amerikaans acteur van Engelse afkomst, het meest bekend door zijn rol van Martin Crane in Frasier.

Loopbaan[bewerken]

Mahoney werd gedurende de Slag om Engeland geboren in Blackpool, waarheen zijn familie uitgeweken was, nadat hun woonplaats Manchester met bommen was bestookt. Ze keerden later terug naar Manchester. Mahoney was de zevende van acht kinderen. In zijn tienerjaren was hij lid van het Stretford]] Civic Theatre in Greater Manchester.

Tijdens een bezoek aan zijn oudere zus (een oorlogsbruid), die in de Verenigde Staten woonde, besloot de jonge Mahoney te emigreren. Zijn zus betaalde de overgang. Hij werd uiteindelijk Amerikaans staatsburger door in het Amerikaanse leger te dienen. Tijdens zijn diensttijd verloor Mahoney zijn Britse accent.

Mahoney studeerde Engels aan de universiteit van Quincy (Illinois). Hij was docent aan de universiteit van Macomb en daarna redacteur van een medisch tijdschrift. Hoewel hij al vroeg geïnteresseerd was in acteren, begon hij dit pas te doen toen hij al bijna 40 jaar oud was. Hij nam acteerlessen bij het St. Nicholas Theater. Acteur John Malkovich, één van de oprichters van het Steppenwolf Theatre in Chicago, moedigde Mahoney aan zich bij het befaamde theater aan te sluiten. In 1986 won Mahoney een Tony-Award voor zijn rol van 'Artie' in het stuk The House of Blue Leaves van John Guare, waarvan in 1987 een televisiefilm verscheen met Mahoney in dezelfde rol.

Zijn speelfilmdebuut maakte Mahoney in 1982, maar hij is het bekendst geworden door zijn rol als de vader van Frasier, in de gelijknamige sitcom die begonnen is als spin-off van Cheers. Mahoney speelde ooit een gastrol in Cheers als een pianist, die ingehuurd was om een jingle voor de bar te verzinnen.

Na het einde van Frasier in 2004 besloot hij zich weer aan het theater te wijden, waar volgens zijn eigen zeggen zijn hart ligt. Bovendien had hij genoeg geld verdiend met zijn werk voor Frasier. In 2007 was hij te zien in de heropvoering van het stuk Prelude to a Kiss van Graig Lucas.

Filmografie[bewerken]