John Mahoney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Mahoney
John Mahoney.jpg
Algemene informatie
Volledige naam John Mahoney
Geboren 20 juni 1940
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

John Mahoney (Blackpool, Lancashire, Engeland, 20 juni 1940) is een Amerikaans acteur van Engelse afkomst, het meest bekend door zijn rol van Martin Crane in Frasier.

Mahoney werd gedurende de Slag om Engeland geboren in Blackpool, waar zijn familie naar uitgeweken was. Ze komen oorspronkelijk uit Manchester, maar dat werd met bommen bestookt. Ze keerden later weer terug naar Manchester. Mahoney was de zevende van acht kinderen.

Tijdens een bezoek aan zijn oudere zus (een oorlogsbruid), die in de Verenigde Staten woonde, besloot de jonge Mahoney te emigreren. Zijn zus betaalde de overgang. Hij werd uiteindelijk Amerikaans staatsburger door in het Amerikaanse leger te dienen.

Hoewel hij al vroeg geïnteresseerd was in acteren, begon hij dit pas te doen toen hij al bijna 40 jaar oud was. Daarvoor was hij medisch journalist. Hij nam acteerlessen bij het St. Nicholas Theater. Acteur John Malkovich, één van de oprichters van het Steppenwolf Theatre, moedigde Mahoney aan zich bij het befaamde theater aan te sluiten. In 1986 won Mahoney een Tony-Award voor zijn rol in het stuk The House of Blue Leaves, waar in 1987 een televisiefilm van verscheen.

Zijn speelfilmdebuut maakte Mahoney in 1982, maar hij is het bekendst geworden door zijn rol als de vader van Frasier, in de gelijknamige serie. Na het einde van de serie in 2004 besloot hij zich weer op het theater te storten, waar volgens zijn eigen zeggen zijn hart ligt. Bovendien had hij genoeg geld verdiend met zijn werk voor Frasier. In 2007 was hij te zien in de heropvoering van het stuk Prelude to a Kiss, waar in 1992 een film van uitgebracht werd.

Trivia[bewerken]

  • Tijdens zijn toer in het Amerikaanse leger verloor Mahoney zijn Brits accent.
  • Frasier is een spin-off van Cheers. Mahoney speelde ooit een gastrol in Cheers als een pianist, die ingehuurd was om een jingle voor de bar te verzinnen. In Frasier speelde hij de vader van Frasier Crane.
  • In zijn tienerjaren was hij lid van het Stretford Civic Theatre in Manchester.
  • Zijn favoriete sitcom is Rising Damp.

Filmografie[bewerken]