John Owen (theoloog)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Owen

John Owen (Stadhampton (Oxfordshire), 1616 - Ealing, 24 augustus 1683) was een belangrijk puriteins georiënteerd theoloog. Owen was reeds als kind bijzonder begaafd. Al op zeer jonge leeftijd schreef en beheerste hij de Griekse taal. Later werd hij predikant en godgeleerde. Hij was onder andere predikant in het leger van Oliver Cromwell. Hij werd zeer door de Protector gewaardeerd, totdat er een verwijdering ontstond, nadat Cromwell zich aan het einde van zijn leven tot koning wilde laten uitroepen. Owen steunde de bevelhebbers van het leger, die zich hier krachtig tegen hebben verzet. Als theoloog was hij een geharnaste bestrijder van onder meer het katholicisme en het arminianisme. Hij heeft vele theologische werken op zijn naam staan. Een groot gedeelte van zijn werken is dogmatisch van aard. Een ander deel van zijn werk is meditatief. Verschillende van zijn werken zijn in het Nederlands vertaald, en zelfs nu nog worden er met enige regelmaat vertalingen uitgebracht. Samen met zijn vrouw kreeg Owen elf kinderen. Daarvan stierven er tien in hun jonge jaren. Één dochter overleefde haar tienerjaren. Zij overleed echter kort nadat zij was getrouwd.

Theologische invloed[bewerken]

De rechtvaardigingsleer zoals geleerd door John Owen werd gebruikt door Alexander Comrie (1706-1774) predikant van Woubrugge in zijn polemiek met wat hij zag als Nederlandse neonomianen. Net als Owen leert Comrie dat voordat God het geloof geeft aan de zondaar Hij eerst op Christus ziet. Het is alleen omwille van Christus dat de zondaar het geloof ontvangt om in Christus tot zaligheid te geloven. Voor Comrie was Owen een theologische autoriteit die hij goed kon gebruiken in zijn rechtvaardigingsleer.

Artikelen[bewerken]
  • D. Baarssen 'Owen in een Nederlandsch gewaat Enkele opmerkingen over de receptie van geschriften van John Owen (1616-1683) door Alexander Comrie (1706-1774)' in Documentatieblad Nadere Reformatie, 38 (2014) no. 1, p. 27-45. ISSN 0165-4349.