Naar inhoud springen

John William Heslop-Harrison

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Grutman (overleg | bijdragen) op 4 okt 2016 om 12:32. (Link naar doorverwijspagina IJstijd gewijzigd in Glaciaal (tijdperk) met DisamAssist.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

John William Heslop-Harrison FRS (18811967) was een Brits hoogleraar botanie op het King's College van de Universiteit van Durham. Zijn naam kreeg bekendheid toen John Raven van de Universiteit van Cambridge hem beschuldigde van valsheid in geschrifte op academisch niveau, wat Heslop Harrison een oplichter zou maken.

Loopbaan

Heslop-Harrison was een gevestigde naam in de wetenschap en een Fellow of the Royal Society toen Raven hem beschuldigde in 1948. De tutor (in een ander werkveld) van Cambridge beweerde dat Heslop Harrison ten onrechte claimde bepaalde plantensoorten te hebben ontdekt op Isle of Rum, aan de westkust van Schotland. Of die soorten echt aanwezig waren op Rum, is essentieel voor de theorie dat de eilanden gevrijwaard waren gebleven van de laatste ijstijd. Raven claimde dat Heslop Harrison de gewassen elders vond, ze zelf naar Rum bracht en ze vervolgens daar later zelf 'ontdekte'. De beschuldiging is nooit bewezen. Ravens betichting van fraude wordt beschreven en gesteund door de schrijver in het boek A Rum Affair van Karl Sabbagh.

Zijn vierde zoon Jack Heslop Harrison zou in 1970 directeur worden van Kew Gardens.

Biografie

  • Biographical Memoirs of Fellow of the Royal Society of London nummer 14, pagina 243 (1968).