JongLibertairen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
JongLibertairen
Algemene gegevens
Actief in Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Ideologie / Geschiedenis
Richting Rechts
Ideologie Libertarisme
Oprichting februari 2007
Verwante organisaties
Moederpartij LDD
Europese Organisatie EYC[1]
Internationale Organisatie IYDU[2]
Media
Website jonglibertairen.be
Portaal  Portaalicoon   Politiek

JongLibertairen was de "autonome" jongerenafdeling van Vlaamse politieke partij Lijst Dedecker of LDD. De laatste voorzitter was Luc Rochtus. De oorspronkelijke naam was Jong Gezond Verstand of kortweg JGV.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2007, vlak na de oprichting van Lijst Dedecker, werd er een initiatief opgestart om jongeren te verzamelen. Uit die groep initiatiefnemers groeide een nationaal kernbestuur dat de structuren van JGV (Jong Gezond Verstand) op poten zette en een aantal activiteiten organiseerde. Als naam voor de jongerenafdeling werd de slogan van de moederpartij gebruikt. Isabelle van Laethem werd naast stichter ook voorzitster. De vereniging had in elke Vlaamse provincie een voltallig bestuur. Ze vaarde een Vlaamsgezinde rechts-liberale koers en werd in 2007 ook erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

De moederpartij Lijst Dedecker wijzigde in 2011 haar naam in Libertair, Direct, Democratisch (met hetzelfde acroniem LDD), na heel wat interne druk vanuit Jong Gezond Verstand. In april 2011 wijzigde ook de jongerenafdeling haar naam, de nieuwe naam werd JongLibertairen.[3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]