Joodse begraafplaats (Edam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joodse begraafplaats Edam
Joodse begraafplaats, Oorgat, Edam.JPG
Huidige straat Oorgat
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1793
Aantal grafstenen 14
Toegankelijkheid Vrij toegankelijk
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

Langs het Oorgat in Edam, vlak bij de plaats waar vroeger de Oosterpoort was, is een kleine Joodse begraafplaats bewaard gebleven, met 14 grafstenen. De oudst bewaarde grafsteen is uit 1804, maar de begraafplaats is ouder: ze werd in 1793 ingericht. De Joodse gemeente van Edam was toen nog vrij jong. Ze floreerde en werd in 1821 tot ringsynagoge verheven. Rond 1840 was de gemeenschap op haar hoogtepunt. Daarna slonk ze vrij snel en al in 1886 werd de gemeente opgeheven en bij Monnickendam gevoegd.

Twee veel voorkomende namen op de grafstenen zijn Berlijn en Muller. Bij het betreden van de begraafplaats zal de aandacht meteen worden getrokken door een rode grafsteen in het midden van de begraafplaats. Het is echter onbekend wie er begraven is (of er iemand begraven is) want de steen is volledig blanco. Bij een restauratie zijn de letters op de stenen zwart geverfd, waardoor deze weer leesbaar werden.

Tegenover de begraafplaats staat het monument De tochtgenoten, van Hubert van Lith, dat is opgericht ter herdenking van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen joodse Edammers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]