Hubert van Lith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hubert van Lith
Panta Rhei (Eindhoven, 1957)
Persoonsgegevens
Volledige naam Hubert Cornelis Maria van Lith
Geboren Amsterdam, 9 januari 1908
Overleden Amsterdam, 14 november 1977
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer, medailleur
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hubertus Cornelis Maria van Lith (Amsterdam, 9 januari 1908 – aldaar, 14 november 1977) was een Nederlands beeldhouwer en medailleur.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van Lith volgde opleidingen aan het Rijksinstituut tot Opleiding van Tekenleraren en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij had les van onder anderen Johannes Hendricus Jurres en Jan Bronner. Hij trouwde met de Alkmaarse kunstschilderes Petronella Johanna Maria (Nel) Kluitman (1906-1990). Zij kregen twee kinderen, onder wie de latere beeldhouwster Nel van Lith. Hij woonde enige tijd in Blaricum. Hij had zijn atelier in de Galerij van het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam. Na scheiding hertrouwde hij in 1945 met Anje Mol (1901-1987), die aan de Kuinderstraat in Amsterdam woonde. Zij kregen één kind. In 1937 woonde collega-beeldhouwer Hans Reicher, gevlucht uit Duitsland, enige tijd op dat adres. Zowel in de Galerij als op het adres in de Kuinderstaat woonden onderduikers. Van Lith trouwde voor de derde maal met Henriëtte Joosten, met haar kreeg hij twee kinderen. Zij woonden vanaf 1960 in Edam.

Van Lith maakte figuratief werk. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij meerdere oorlogsmonumenten. Hij was aangesloten bij De Onafhankelijken, Arti et Amicitiae, de Pulchri Studio en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. In 1931 won hij de Prix de Florence en in 1960 de gouden Arti-medaille.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hubert van Lith van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.