Joodse begraafplaats (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Sonty567 (overleg | bijdragen) op 9 sep 2018 om 16:24. (→‎Externe link: Categorie:Jodendom in Utrecht (stad))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Joodse begraafplaats Utrecht
Joodse begraafplaats
Huidige straat Zandpad (bij 2)
Ligging 52° 7′ NB, 5° 6′ OL
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1808
Aantal grafstenen 800
Toegankelijkheid Op verzoek
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

De Joodse begraafplaats van Utrecht ligt aan het Zandpad bij huisnummer 2. De begraafplaats, het poortgebouw en het metaheerhuisje zijn rijksmonumenten.

Geschiedenis

Tot 1789 mochten joden niet in de stad Utrecht wonen, maar er wel handel drijven. Zij vestigden zich in naburige plaatsen als Maarssen en werden daar ook begraven. In 1792 kreeg Utrecht een synagoge aan de Springweg, in 1808 werd de begraafplaats aangelegd.

De begraafplaats is in 1889 uitgebreid met onder meer een poortgebouw naar ontwerp van de architect Albert Nijland.[1] In 1935 is de begraafplaats gerestaureerd en in 1990 gedeeltelijk gerenoveerd.[2] Hij is nog steeds in gebruik. Er staan ongeveer achthonderd grafstenen.

In de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de Utrechtse joodse gemeenschap weggevoerd en omgekomen in kampen. Ter herinnering aan hen staat op de begraafplaats een herdenkingsmonument. De tekst luidt:

Ter herinnering aan de meer dan 1000 joodse mannen vrouwen en kinderen uit Utrecht en omgeving die gedurende de jaren van de Tweede Wereldoorlog door de vijand om hun jood-zijn werden omgebracht.

Fotogalerij

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Joodse Begraafplaats (Utrecht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.