Joop Hox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joop Hox, Utrecht 2009

Josephus Johannes Cornelis Maria (Joop) Hox (1949) is een Nederlands psycholoog en hoogleraar methodenleer aan de Universiteit Utrecht. Hij is een specialist op het gebied van survey research.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Joop Hox volgde het Bisschoppelijk College Roermond van 1962 tot 1968 en het Whitman College van 1968 tot 1969. Hij promoveerde in 1986 bij Don Mellenbergh aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift "Het gebruik van hulptheorieën bij operationalisering : een studie rond het begrip subjectief welbevinden". In 1990 was hij verder Fulbright scholar bij de Universiteit van Californië - Los Angeles (UCLA).

Van 1977 tot 1996 werkte hij als assistent professor aan de Universiteit van Amsterdam, onder andere bij Gerard de Zeeuw. In 1997 werd hij benoemd tot hoogleraar Methoden en technieken van sociaal wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Utrecht, ter gelegenheid waarvan hij een inaugurale rede uitsprak getiteld "Er is nieuws onder de zon : nieuwe oplossingen voor oude problemen". Hox is verder betrokken bij de "Interuniversity Graduate School of Psychometrics and Sociometrics" (IOPS).

Bij Hox is onder andere Ger Snijkers gepromoveerd.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hox' onderzoeksinteresses liggen op het gebied van de kwaliteitsborging van survey-onderzoek en van de multiniveau-analyse van hiërarchisch gestructureerde gegevens. In multiniveau-analyse wordt verondersteld dat de te onderzoeken data een hiërarchische ofwel gelaagde structuur hebben. Speciale modelleertechnieken zijn ontwikkeld om deze data in kaart te brengen. Door het gebruik van deze technieken kan de kwaliteit van gegevens verkregen door surveys veelal aanzienlijk worden verbeterd.[1]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Hox publiceerde enige boeken[2] en meerdere artikelen[3]. Een selectie:

Artikelen, een selectie:

  • "Discussion of "Analysis of variance--why it is more important than ever by A. Gelman." Met Herbert Hoijtink. In: Annals of statistics Vol. 33, No. 1, 40-43 (2005)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]