Joost van Geel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joost van Geel
Joost van Geel, door Jacob Houbraken (1771) naar het zelfportret
Joost van Geel, door Jacob Houbraken (1771) naar het zelfportret
Persoonsgegevens
Geboren Rotterdam, 28 oktober 1631
Overleden Rotterdam, 31 december 1698
Geboorteland Nederland
Beroep(en) schilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Joost van Geel (Rotterdam, 20 oktober 1631 – aldaar, 31 december 1698) was een Nederlands kunstschilder, zakenman en dichter.

Hij was opgeleid tot handelaar maar werd als dichter en schilder bekend. Van Geel maakte in zijn jeugd reizen door Frankrijk, Duitsland en Engeland om zijn schilderkunst te verbeteren. Aangenomen wordt dat hij een leerling van Gabriël Metsu was die weleens schilderijen van Van Geel als zijn eigen werk uitgaf. Zijn stijl lijkt ook op die van zijn stadgenoot Jacob Ochtervelt. Van Geel had een voorkeur voor huiselijke en Bijbelse taferelen als onderwerp maar schilderde ook zeegezichten.

Van Geel schreef ook gedichten, waarvan enkele bij zijn leven los uitgegeven werden. In 1724 verschenen zijn verzamelde gedichten postuum gebundeld. Hij huwde in 1666 en kreeg vijf kinderen, van wie er twee jong stierven.

In 2011 werd in het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch een schilderij van hem met de titel 'Het Kantwerkstertje' ontdekt welke aldaar getaxeerd werd op 250.000 euro.[1]

In Rotterdam is een straat naar hem vernoemd: Joost van Geelstraat (Benoemingsbesluit B&W 07-03-1900).

Het kantwerkstertje (Joost van Geel)