José Rizal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
José Rizal

José Rizal (volledige naam: José Protacio Rizal Mercado Alonso Y Realonda) (Calamba, 19 juni 1861Manilla, 30 december 1896) is de nationale held van de Filipijnen en was een schrijver, nationalist en de meeste prominente voorstander van hervormingen in de Filipijnen aan het einde van het Spaanse koloniale tijdperk en van de uiteindelijke onafhankelijkheid. De militaire berechting en de executie van Rizal in 1896 (hij werd gefusilleerd) maakte van hem een martelaar van de Filipijnse Revolutie. Zijn sterfdag wordt nog steeds herdacht middels de Filipijnse nationale feestdag Rizal Day.

Rizal was een vruchtbaar schrijver. Zo schreef hij gedichten, essays, dagboeken, brieven en romans. Zijn twee bekendste werken zijn de romans Noli Me Tangere en El Filibusterismo.[1] Deze werken, waarin commentaar werd geleverd op de Filipijnse samenleving, waren de kern van de literatuur die de inspiratie vormde voor een afwijkende mening onder vreedzame hervormers en spoorden de strijdlust onder gewapende revolutionairen aan.

Rizal was de oprichter van La Liga Filipina, een organisatie waaruit uiteindelijk de revolutionaire beweging Katipunan geleid door Bonifacio en Aguinaldo voortkwam.[2] Rizal was voorstander van vreedzame institutionele hervormingen in plaats van een gewelddadige revolutie. De algemene consensus is echter dat zijn martelarendood heeft gewerkt als een katalysator voor de Filipijnse Revolutie.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie José Rizal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.