Josep de Vilamala

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Josep de Vilamala
Geboren 17de eeuw
Overleden 18de eeuw
Barcelona
121ste president van de
Generalitat de Catalunya
Aangetreden 22 juli 1713
Einde termijn 16 september 1714
Voorganger Francesc Antoni de Solanell i de Montellà
Opvolger in 1932
Francesc Macià
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Josep de Vilamala (17de-18de eeuw) is de laatste historische president van de Generalitat de Catalunya in Catalonië. Zijn functie werd afgeschaft door het Decretos de Nueva Planta na het Beleg van Barcelona en de nederlaag van Catalonië tijdens de Spaanse Successieoorlog.

Hij was een monnik van het klooster van Sint-Pieter van Banyoles. Hij had deelgenomen aan de vergadering van de Staten Generaal in juni 1713 waarop besloten werd dat Catalonië zich tegen Filips V van Spanje zou verzetten.

Barcelona werd verdedigd door een coalitie van troepen van de drie staten versterkt door troepen uit València en Mallorca, onder de leiding van het hoofd van het Consell de Cent, Rafael Casanova i Comes. Barcelona capituleerde op 12 september 1714. Op 16 september hief José Patiño, minister van Filips V, de Generalitat op en ontsloeg alle leden uit hun functies.

Sedertdien vieren de Catalanen de 11de september of de laatste dag van hun onafhankelijkheid als nationale feestdag, beter bekend als de Diada Nacional de Catalunya.

Voorganger:
Francesc Antoni de Solanell i de Montellà
Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
president van de Generalitat de Catalunya

1713-1714

Opvolger:
(na 218 jaar onderbreking)
Francesc Macià