Joseph-Hector Fiocco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joseph-Hector Fiocco
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 20 januari 1703
Overleden 21 juni 1741
Land Flag of Austrian Low Countries.svg Oostenrijkse Nederlanden
Werk
Beroep Componist en violist
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Joseph-Hector Fiocco (Brussel, 20 januari 1703 – aldaar, 21 juni 1741) was een Vlaams componist en violist, gespecialiseerd in barokmuziek. Verder was hij professor in Grieks en Latijn.

Fiocco was het achtste kind van in totaal vijftien kinderen van de Italiaanse componist Pietro Antonio Fiocco. Fiocco werkte als musicus in de kathedraal van Antwerpen. In 1737 keerde hij terug naar Brussel, waar hij ging werken in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Fiocco stierf onverwacht op 38-jarige leeftijd.

Enkele van zijn bekendste werken zijn Lamentations Du Jeudi Saint, Missa Solemnis en Pièces de Clavecin. Zijn twee suites voor het klavecimbel werden opgedragen aan de Hertog van Arenberg. Zijn suites bevatten combinaties van Franse en Italiaanse muziekstijlen, zoals adagio, allegro, andante en vivace. Ook zijn er beiaardarrangementen bekend van zijn werk door de Antwerpse beiaardier Johannes De Gruyters in diens beiaardboek uit 1746 voor de Hemony-beiaarden op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Antwerpen).