Joseph B. Strauss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Standbeeld van Joseph B. Strauss bij de Golden Gate Bridge

Joseph Baermann Strauss (Cincinnati (Ohio), 9 januari 1870 - Los Angeles (Californië), 16 mei 1938) was een Amerikaanse ingenieur en ontwerper.

Biografie[bewerken]

Hij werd geboren in Cincinnati in Ohio op 9 januari 1870 uit een artistiek gezin. Zijn vader was een schilder en schrijver, en zijn moeder was een pianiste. Hij studeerde af aan de universiteit van Cincinnati. Strauss werd assistent van bruggenbouwer Ralph Modjeski en richtte in 1904 zijn eigen bedrijf op. Hij liet het leven op 16 mei 1938. Hij werd 68 jaar.

Golden Gate Bridge[bewerken]

Joseph B. Strauss is vooral bekend door zijn bijdrage bij de bouw van de Golden Gate Bridge. Hij was hoofdingenieur en werd bij zijn taak geholpen door Charles Alton Ellis. De architect van de brug was Irving Foster Morrow. Toen Charles Ellis meer aandacht in de media kreeg, ontsloeg Strauss hem op staande voet en zijn naam mocht niet vernoemd worden inzake de bouw van de Golden Gate Bridge. Ellis' vervanger werd Clifford Paine. Ook hij kreeg meer aandacht in de media dan Strauss zelf, dus besloot Strauss dat ook Ellis nergens vernoemd mocht worden. Zijn naam is enkel te zien op een herdenkingsplaat op de San Francisco toren. Ondanks het feit dat Strauss de belangrijkste bijdrage leverde bij de bouw van de brug, kreeg hij veel negatief commentaar door zijn egoïsme.