Naar inhoud springen

Joseph Bologne Chevalier de Saint-George

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Philip Vermoortel (overleg | bijdragen) op 28 jun 2018 om 15:42. (Philip Vermoortel heeft pagina Joseph Boulogne Chevalier de Saint-George hernoemd naar Joseph Bologne Chevalier de Saint-George)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Joseph Bologne Chevalier de Saint-George

Joseph Bologne Chevalier de Saint-George (Guadeloupe, 25 december 1745Parijs, 12 juni 1799), bijgenaamd De zwarte Mozart, was een Franse componist, violist en befaamd schermer.

Saint-George was van Frans-Afrikaanse afkomst. Zijn moeder was een slavin, zijn vader de Fransman George de Bologne Saint-George, eigenaar van een plantage. Zijn vader bracht hem op 10-jarige leeftijd naar Frankrijk.

Hij was zes jaar op een kostschool (tot zijn 19e) waar hij het schermen leerde van Nicolas Texier de la Boëssière. Zijn eerste faam genoot hij als kampioen schermer. Hij kreeg muziekonderricht van François-Joseph Gossec en waarschijnlijk vioolles van Jean-Marie Leclair. Hij ging in 1761 in dienst als officier van de Koninklijke Garde. Omdat hij slechts drie maanden per jaar in werkelijkheid actief was, kon hij zijn studie gewoon vervolgen.

In 1773 werd hij benoemd tot dirigent van Le Concert des Amateurs, een voor die tijd groot orkest met 70 leden, bestaande uit zowel beroeps- als amateurmusici, nadat hij enkele jaren als eerste violist in het orkest had gespeeld. Met zijn orkest zou de eerste uitvoering zijn gegeven van Mozarts Sinfonia Concertante en van diens ballet Les Petit Riens.[bron?]

Toen in 1789 de Franse Revolutie uitbrak, koos Saint-George de zijde van de revolutionairen. Dat belette hem niet zich verder actief met de muziek bezig te houden. In 1790 componeerde hij zelfs, nog steeds in het leger, een opera "Guillaume-Tout-Cœur ou les Amis de village".

Deze componist is gedurende 200 jaar in de vergetelheid geraakt. Naar schatting is slechts een derde van zijn composities (symfonieën, vioolconcerten, strijkkwartetten, et cetera) bewaard gebleven.

Zie de categorie Joseph Bologne de Saint-George van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.