Joseph Darnand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Joseph Darnand.

Joseph Darnand (Coligny, 19 maart 1897 - Parijs, 10 oktober 1945) was een Franse oorlogsmisdadiger. Hij was tevens politicus onder het Vichy-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Op jonge leeftijd meldde Joseph Darnand zich - in 1914 - aan bij het Franse leger, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Voor zijn moed en inzet werd hij later met zeven onderscheidingen beloond.

Tijdens het interbellum woonde en werkte hij als meubelmaker in Nice, maar hij was daarnaast ook eigenaar van een klein transportbedrijf. Hij raakte politiek geïnteresseerd met een steeds sterkere voorkeur voor het neofascisme.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak meldde hij zich weer aan als vrijwilliger en vocht aan de Maginotlinie. Hij werd er gevangengenomen, in juni 1940, maar ontsnapte en keerde terug naar Nice.

In juli 1941 richtte hij de extreemrechtse militaire groep Service d'Ordre Légionnaire op. Deze organisatie steunde Philippe Pétain en de regering in Vichy. Verder bood Service d'Ordre Legionnaire aan om joden op te sporen in Frankrijk en het Franse verzet te bestrijden.

Op 30 januari 1943 werd Service d'Ordre Légionnaire omgezet in de militaire organisatie Milice, die werd erkend door de nazi's. De Milice werkte samen met de Duitsers bij de arrestatie en deportatie van joden. De Milice werd de geheime politie in Vichy.

Darnand werd vervolgens Waffen-SS-Sturmbannführer eind 1943, toen de Milice al meer dan 35.000 leden had.

In december 1943 werd Darnand benoemd tot secretaris-generaal van openbare orde en hij werd hoofd van de politie in Vichy. En in januari 1944 werd hij secretaris van binnenlandse aangelegenheden.

Na D-Day vluchtte Darnand naar Duitsland, waar hij lid werd van de regering van Philippe Pétain in ballingschap in Sigmaringen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Darnand door de geallieerden gearresteerd in Italië. Op 3 oktober 1945 werd hij ter dood veroordeeld en op 10 oktober is hij gefusilleerd.