Judicieel Hooggerechtshof van Massachusetts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Adams Courthouse, zetel van het Judicieel Hooggerechtshof van Massachusetts

Het Judiciële Hooggerechtshof van Massachusetts (Massachusetts Supreme Judicial Court) is de hoogste rechtbank van de Amerikaanse staat Massachusetts. De rechtbank werd in 1692 gevormd, en is daarmee het oudste nog functionerende hooggerechtshof van het westelijk halfrond. De rechtbank spreekt recht op basis van de Grondwet van Massachusetts, die in 1780 werd ingevoerd. De zeven rechters van het gerechtshof worden gekozen door de gouverneur en gaan verplicht in hun zeventigste levensjaar met pensioen, net als alle andere rechters uit Massachusetts. Het gerechtsgebouw staat in Boston.

Samenstelling[bewerken]

De zeven rechters zijn momenteel:

Functies[bewerken]

De rechters bekijken van mei tot september beroepszaken, zowel binnen het civiel recht als het strafrecht. Elke week worden zittingen georganiseerd waarbij slechts één van de rechters aanwezig is, bijvoorbeeld over (herziening van) borgsommen. In totaal doet de rechtbank jaarlijks zo'n 800 uitspraken. Verder geven de rechters advies aan de gouverneur en de wetgevende macht van Massachusetts.

Belangrijke uitspraken[bewerken]

  • Goodridge et al vs. Department of Public Health (2003); de rechtbank besliste dat het onthouden van trouwlicenties aan homoseksuelen in schending was van de staatsgrondwet. (Zie Homohuwelijk in Massachusetts)
  • Roberts vs. Boston (1850); het hooggerechtshof bepaalde dat scholen volgens de wet het recht hadden om hun leerlingen te selecteren op basis van huidskleur.

Externe links[bewerken]