Jumping Jacks (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jumping Jacks
Regie Norman Taurog
Producent Hal B. Wallis
Scenario Brian Marlow
Herbert Baker
Hoofdrollen Dean Martin
Jerry Lewis
Mona Freeman
Don DeFore
Robert Strauss
Distributie Paramount Pictures
Première 11 juni 1952 (VSA)
Speelduur 96 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jumping Jacks is een Amerikaanse komische film van Paramount Pictures uit 1952, onder regie van Norman Taurog. De hoofdrollen worden gespeeld door Dean Martin en Jerry Lewis.

Verhaal[bewerken]

Chick Allen, een paratrooper, nodigt zijn oude partner Hap Smith uit om mee te helpen met een show die hij en een paar andere soldaten aan het voorbereiden zijn. Hap had vroeger een nachtclubact samen met Chick, die hij met een nieuwe partner, Betty Carter, voortzette toen Chick bij de luchtmacht ging. Reden dat Chick Hap bij de act betrekt is omdat de generaal ontevreden is over de vorige shows die de groep heeft gegeven, en dreigt hen te elimineren als hun kwaliteit niet snel verbeterd. Chick hoopt dat Hap hen hierbij kan helpen.

Hap doet zich voor als soldaat om bij Chicks team te komen. Het plan slaagt, en dankzij Hap wordt de show die avond een wervelend succes. De show is echter zo succesvol dat de generaal besluit met de groep op tournee te gaan langs andere kampen. Hap beseft dat hij en Chick voor de krijgsraad zullen komen als de generaal ontdekt dat hij geen echte soldaat is. Derhalve is hij nu gedwongen mee te reizen en het spel mee te blijven spelen. Chick en de soldaten geven Hap de codenaam Private "Dogface" Dolan, terwijl de echte "Dogface" zich schuilhoudt.

Hap ondergaat paratrooper-training, en door dom geluk slaagt hij erin alles goed te doen. De sergeant feliciteert hem zelfs met zijn snelle vorderingen. Hap wil echter dolgraag terug naar zijn oude leventje en probeert meerdere malen weg te lopen, steeds zonder succes. Uiteindelijk belandt Hap samen met Chick in een oorlog. De twee nemen een vijandige generaal gevangen. Kort hierop valt Hap alsnog door de mand, maar vanwege zijn moedige optreden wordt hij ter plekke ingezegend als officiële paratrooper en als held onthaald.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Martin, Dean Dean Martin Corp. Chick Allen
Lewis, Jerry Jerry Lewis Hap Smith
Freeman, Mona Mona Freeman Betsy Carter
DeFore, Don Don DeFore Lt. Kelsey
Strauss, Robert Robert Strauss Sgt. McClusky
Erdman, Richard Richard Erdman Pvt. Dogface Dolan (Dick Erdman)
Teal, Ray Ray Teal Brig. Gen. W.W. Timmons
McGuire, Marcy Marcy McGuire Julia Loring
Arnold, Danny Danny Arnold Pvt. Evans

Achtergrond[bewerken]

Jumping Jacks werd opgenomen tussen 3 december 1951 en 23 januari 1952.

Het originele script werd geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog door Robert Lees en Fred Rinaldo, en werd verkocht aan Paramount Pictures. Het script werd eerst aangeboden aan Bob Hope en later aan Danny Kaye, maar beide weigerden omdat ze al een paar legerkomedies hadden gedaan. Toen de oorlog was afgelopen, verloor Paramount interesse in het script.[1]

Uiteindelijk werd het script weer uit de kast gehaald door Herbert Baker, die het aanpaste voor een film met Martin en Lewis.

Externe link[bewerken]