Jumpsuit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een vliegenier in jumpsuit

Een jumpsuit is een uit één stuk bestaand kledingstuk dat ook mouwen en broekspijpen omvat. Het is afgeleid van de overall. Een speciale vorm van de jumpsuit is de strak aansluitende catsuit.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het was oorspronkelijk een uit één stuk bestaand, beschermend pak, dat parachutisten gebruikten tijdens de sprong. Hier komt de naam (letterlijk: springpak) vandaan. Ook autocoureurs gebruiken een speciaal jumpsuit, waarin brandwerende weefsels zijn verwerkt.

Popcultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de jaren '60 van de 20e eeuw werd het dragen van jumpsuits populair in de popcultuur. Diverse artiesten betraden het podium in een strakke catsuit van zwart leder, terwijl personen als Elvis Presley zich uitdosten in fantasierijke kostuums die op het jumpsuit waren gebaseerd.

Mode[bewerken | brontekst bewerken]

Vooral in de jaren '80 van de 20e eeuw kwamen op de jumpsuit gebaseerde broekpakken, met name voor dames, in de mode. Ook in latere periodes kwam dit soort kleding regelmatig weer in het modebeeld terecht. Een opvallende variant van de jumpsuit is de onesie, een vrijetijdspak dat rond 2010 in opkomst kwam.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jumpsuits van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.