Naar inhoud springen

Jurriaen Andriessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jurriaen Andriessen
Jurriaan Andriessen (1742-1819) (Reinier Vinkeles, 1764)
Jurriaan Andriessen (1742-1819) (Reinier Vinkeles, 1764)
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 12 jul 1742
Overleden Amsterdam, 31 jul 1819
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Ontwerp voor een behangselschildering van Jurriaen Andriessen

Jurriaen Andriessen (Amsterdam, 12 juli 1742 – aldaar, 31 juli 1819) was een Nederlandse behangschilder en tekenaar.

Andriessen werd geboren op Uilenburg in de Batavierstraat. Zijn vader kwam uit Brandenburg en zijn moeder uit Holstein. Hij werd op 12-jarige leeftijd een leerling van Anthony Elliger en vier jaar later bij Jan Maurits Quinkhard. Hij bezocht in 1760 de Teeken-Akademie te Amsterdam en in 1766 won hij de eerste prijs. In datzelfde jaar werd Andriessen lid van het Sint-Lucasgilde. Hij kreeg vervolgens van David van Lennep de belangrijke opdracht voor het leveren van behang voor het Huis te Manpad in Heemstede.

Hij werkte samen met Johannes van Dreght en trok op met Reinier Vinkeles. Andriessen trouwde in 1770 met Aletta Noordziek (1749-1838). Het echtpaar woonde aanvankelijk aan de Bloemgracht, maar verhuisde later naar de Prinsengracht, de Binnen-Amstel en het Roeterseiland. Daar richtte hij met Izaäk Schmidt een werkplaats op voor geschilderde behangsels, waaraan ook zijn broer Anthony, de rijtuigschilder, zijn hulp verleende. Zijn geschilderde behangsels vertonen gewoonlijk arcadische landschappen. Andriessen schilderde ook decors voor de schouwburg aan de Keizersgracht (1774); samen met Hermanus Numan schilderde hij Italiaanse straattaferelen. In 1799 kreeg hij een attaque en raakte steeds meer verlamd.

Er zijn meer dan 200 door Andriessen getekende behangselontwerpen bekend. Een groot aantal van zijn voorontwerpen en tekeningen wordt in het Rijksprentenkabinet bewaard. Hij had tientallen leerlingen en stichtte een tekenacademie met zijn zoon Christiaan. Zijn leerlingen waren onder meer Jan Bulthuis, Jacques Kuyper, Gerrit Jan Michaëlis, Jacobus Schoemaker Doyer, Wouter Johannes van Troostwijk, Johann Georg Ziesenis, zijn broer Anthony Andriessen, Hermanus Numan, Hendrik Voogd, Daniel Dupré, Jean Grandjean, zijn zoon Christiaan Andriessen en kleindochter Kelet van Hulst. Vrij uniek is een getekend dagboek dat zich uitstrekt over twintig jaar.

Er zijn slechts enkele interieurs met ensembles van Andriessen overgebleven. In Museum Van Loon worden doeken tentoongesteld die oorspronkelijk uit Kasteel Drakensteyn komen. In de tuinkamer van Het Grachtenhuis (Herengracht 386, Amsterdam) is een ensemble te zien dat Andriessen in 1776 vervaardigde in opdracht van de Amsterdamse schout Gillis Alewijn.

  • Harmanni, R., Jurriaan Andriessen (1742-1819). Een schoon vergezicht. Museum van Loon. Zwolle: Waanders Uitgevers, 2009
Zie de categorie Jurriaan Andriessen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.