Juxtaglomerulaire apparaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto van juxtaglomerulaire cellen.

Het juxtaglomerulaire apparaat (JGA) is een onderdeel van de nier en bestaat uit een systeem van cellen, die in de wand tussen de aanvoerende (afferente) en afvoerende (efferente) arteriolen van de nierglomeruli liggen. De cellen zijn gespecialiseerde gladde spiercellen en produceren en scheiden renine af. Renine speelt een belangrijke rol in de bloeddrukregeling.

Het JGA bestaat uit drie delen:

  1. Juxtaglomerulaire cellen/cellen van Ruyter: epitheloïde cellen in de wand van het vas afferens, zorgen voor de renineproductie, gelegen op de plek waar de afferente arteriole overgaat in glomerulus.
  2. Macula densa: cellen van distale tubulus gericht richting afferente arteriole, waar deze het vas afferens raakt, zien er 'dense' (donkere kernen) uit op EM. Hebben een sensorfunctie ten opzichte van de inhoud van de distale tubulus: osmolaliteit en natriumgehalte.
  3. Mesangiumcellen: gemodificeerde gladde spiercellen, dus ze bevatten myosine; liggen tussen glomerulaire capillairen en contraheren onder invloed van Angiotensine II: als reactie produceren deze cellen relaxerende eiconsaoïden (onder andere prostaglandine).[bron?] Dit leidt respectievelijk tot afname of toename van het filtratieoppervlak.