Naar inhoud springen

Jytte Guteland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jytte Guteland
Jytte Guteland
Geboren 16 september 1979
Huddinge
Politieke partij Socialdemokraterna
Beroep Politicus
Vlag van Europa Lid van het Europees Parlement
Aangetreden 1 juli 2014
Einde termijn 25 september 2022
Vlag van Zweden Lid van de Rijksdag
Huidige functie
Aangetreden 26 september 2022
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jytte Guteland (Huddinge, 16 september 1979) is een Zweeds politica namens de sociaaldemocratische partij Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Guteland studeerde economie aan de Hogeschool van Södertörn in Huddinge. Van 2007 tot 2011 diende ze als voorzitter van de jeugdbond van haar partij, de Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU).

Bij de Europese parlementsverkiezingen van 2014 werd Guteland gekozen als lid van het Europees Parlement. Zij trad aan op 1 juli van dat jaar en werd in 2019 herkozen. Ze was lid van de fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. Ze maakte deel uit van de commissie voor Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid, de enquêtecommissie voor de bescherming van dieren tijdens transport en de delegatie voor betrekkingen met Iran.

Bij de parlementsverkiezingen van 11 september 2022 werd Guteland gekozen als lid van de Rijksdag. Als gevolg hiervan trad zij op 25 september 2022 af als lid van het Europees Parlement.

Commons heeft media­bestanden in de categorie Jytte Guteland.