Koninklijke Football Club Borght-Humbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf K. Humbeek FC)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
KFC Borght-Humbeek
Naam Koninklijke Football Club Borght-Humbeek
Stamnummer 39
Opgericht 1907
Plaats Populierendallaan 111, Borght
Nachtegaallaan, Humbeek
Competitie 1ste Prov. Brabant (heren)
ReDaVo A[1] (dames)
Tenue
Geldig voor 2016/17
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Koninklijke Football Club Borght-Humbeek, kortweg KFC Borght-Humbeek, is een Belgische voetbalclub uit Humbeek. De club heeft rood en wit als kleuren.

Geschiedenis[bewerken]

De club werd opgericht in 1907 en sloot zich in 1909 aan bij de Belgische Voetbalbond (BVB). De ploeg ging in het seizoen 1911-'12 voor het eerst in de regionale reeksen spelen. Bij de invoering van de stamnummer in 1926 kreeg Humbeek FC nummer 39 toegekend.

In 1926 werden de nationale reeksen uitgebreid tot drie niveaus en werd ook het aantal clubs in de nationale reeksen opgetrokken. Humbeek FC mocht zo dat seizoen voor het eerst aantreden in de nationale bevorderingsreeksen, vanaf toen het derde niveau. De club wist er zich meteen te handhaven. In 1930 strandde men echter op een gedeelde elfde plaats met Union Jemappes en tussen beide ploegen moest een testwedstrijd worden gespeeld omdat de twaalfde plaats een degradatieplaats was. Humbeek verloor met 1-2 en zakte zo na vier seizoenen weer uit de nationale reeksen. In 1933 werd de club koninklijk en de naam werd Koninklijke Humbeek Football Club.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1943, keerde Humbeek terug in de nationale bevorderingsreeksen. Opnieuw wist de club zich er een paar seizoenen te handhaven. In 1944/45 werden de competities omwille van de oorlog stopgezet. Een 15de plaats in 1947 betekende echter opnieuw de degradatie na drie seizoenen.

Humbeek FC speelde meer dan een decennium in de provinciale reeksen, tot men in 1961 er nog eens in slaagde de nationale bevorderingsreeksen te halen. Deze werden ondertussen gevormd door de Vierde Klasse. Humbeek wist er zich het eerste seizoen nog te redden, maar na een op twee na laatste plaats in 1962 degradeerde de club na twee seizoenen opnieuw naar Eerste Provinciale.

Zeven jaar later, in 1970, volgde weer een promotie naar Vierde Klasse. Humbeek kon er zich een paar jaar in de middenmoot handhaven, maar een 15de plaats in 1973 betekende nogmaals degradatie, ditmaal na drie seizoenen. In 1974 degreerde de club een eerste maal naar 2e tweede provinciale, twee seizoen later promeerde men weer naar Eerste Provinciale. Humbeek bleef er vervolgens spelen spelen tot 1981, toen men nog eens promoveerde naar Vierde Klasse. In deze periode werd ook de Beker van Brabant gewonnen met een overwinning tegen AV Lembeek. Ditmaal was het verblijf in Vierde Klasse echter van erg korte duur. Humbeek werd voorlaatste en zakte al na amper een seizoen weer naar Eerste Provinciale. Begin jaren 90 was de club verder weggezakt naar Derde provinciale. Er werd nog tweemaal kampioen gespeeld, maar het verblijf in Tweede Provinciale was steeds een kort leven beschoren.[2]

Na het seizoen 2016-2017 fusioneerde KFC Humbeek met FC Borght uit Eerste Provinciale. De nieuwe club KFC Borght-Humbeek vatte het seizoen 2017-2018 aan in 1ste provinciale[3] en bewaarde het historisch stamnummer 39.[4] Door de fusie werd het meteen 1 van de grootste clubs uit de omgeving.

Erelijst[bewerken]

Heren[bewerken]

Bekende (ex-)spelers[bewerken]

Externe link[bewerken]