KV Rigtersbleek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
KV Rigtersbleek
Algemeen
Sport Korfball pictogram.svg Korfbal
Geschiedenis
Opgericht 14 september 1926
Structuur
Voorzitter Vlag van Nederland Stan Huizinga
Trainer Vlag van Nederland Quenda Kuitert
Infrastructuur
Clubhuis G.J. van Heekstraat 35, Enschede
Stadion Sportpark Rigtersbleek


Tenue
Portaal  Portaalicoon   Sport

KV Rigtersbleek is een Nederlandse korfbalvereniging uit Enschede.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vereniging is opgericht op 14 september 1926 en heeft een rijke historie. De club is ontstaan uit de personeelsvereniging van de textielfabriek Rigtersbleek. In Enschede ontstonden een aantal textielfabrieken in de periode 1890-1900, waaronder Rigtersbleek (1897). De fabriek produceerde vooral katoen dat verscheept werd naar Nederlands-Indië. In 1910 werd een sportvereniging opgericht vanuit het personeel van de fabriek, met de naam Rigtersbleek. In eerste instantie was voetbal de hoofdsport, wat in die tijd alleen door mannen gespeeld werd. In 1926 wensten de vrouwelijke personeelsleden ook mee te doen met de sportvereniging, maar het bestuur vond het geen goed idee als de vrouwen aan voetbal zouden doen. Vandaar dat er een korfbal-tak werd opgericht, zodat mannen en vrouwen gezamenlijk konden sporten.

Zowel de voetbalclub als de korfbalclub werden zelfstandig en per 1976 kreeg de korfbalclub een nieuw, eigen onderkomen, genaamd Bleekrondom

Hoofdklasse[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een lange periode was de hoogste Nederlandse korfbalcompetitie, zowel in de zaal als op het veld de Hoofdklasse. Rigtersbleek speelde in de begin jaren '60 in de Hoofdklasse veld, om daar in 1964 uit te degraderen toen de veldcompetitie van 2 poules naar 1 poule ging. Het zou niet meer terug promoveren naar dit hoogste niveau.

In de zaal speelde Rigtersbleek nimmer in de Hoofdklasse.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]