Kaasplank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een kaasplank kan meerdere zaken betekenen:

  • een snijplank waarop kaas wordt gesneden. Hoewel het woord plank naar hout verwijst, is een kaasplank niet altijd van hout gemaakt. Eerder gebruikt men om hygiënische redenen afwasbare en hardere materialen zoals glas, aardewerk, harde kunststof, marmer, roestvast staal. Als er toch hout gebruikt wordt, is het meestal een harde soort zoals beuken- of wortelhout.
  • een plateau van roestvast staal (vroeger: altijd van slecht reinigbaar vurenhout) waarop een aantal kazen liggen te rijpen in "kaaspakhuizen".
  • een schotel waarop verschillende kazen zijn schikt. In de traditionele Franse keuken ("plat de fromages") is het een afsluiter van een uitgebreide maaltijd. In Nederland kan men ervoor kiezen het voor het zoete dessert te serveren of, net als in Frankrijk, als afsluitende gang. Het is meestal een gevarieerd aanbod van harde en zachte kazen en van milde en pittige kazen. De plaatselijke streekkaas wordt meestal ook geserveerd. Een kaasplateau bevat minimaal drie verschillende soorten kaas en kan worden aangekleed met toast, crackers, druiven, peren of noten. Om de smaak te bevorderen is het wenselijk de kazen een half uur van tevoren uit de koelkast te nemen. In restaurants kan men vaak een eigen kaasplank samenstellen: er worden dan (veel) meer kazen gepresenteerd, waar men er enkele uit mag kiezen. Van deze gekozen kazen wordt een klein stuk afgesneden en geserveerd.
  • de bordjes waarmee tussen 1988 en 2000 in Nederland werd aangegeven dat op een autosnelwegvak een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt, in plaats van de toen geldende landelijke maximumsnelheid van 120 km/u. De bedoelde bordjes waren geel, vandaar de associatie met kaas.