Kabalebo (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kabalebo (gebied))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kabalebo

De Kabalebo is een rivier in het Zuid-Amerikaanse land Suriname. De bron van de Kabalebo ligt in het noordwesten van het district Sipaliwini, in het gelijknamige ressort Kabalebo, dat naar de rivier werd vernoemd. De rivier baant zich daarna in noordnoordwestelijke richting een weg door het dichte regenwoud. Uiteindelijk mondt de Kabalebo ten zuiden van het Arowakkendorp Apoera uit in de Corantijn.

Kabalebogebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het Kabalebogebied is een gebied rond de rivier Kabalebo in Suriname. Het ligt in het district Sipaliwini. De bewoners zijn voornamelijk inheemse Surinamers.

Tijdens de regeerperiode van president Henck Arron (1975-1980) bestonden er plannen om in het kader van het West-Surinameplan in het Kabalebogebied nabij de Avanaverovallen een stuwdam met een waterkrachtcentrale te bouwen voor energieopwekking. Dit Kabaleboproject moest ten behoeve komen aan de geplande mijnbouwactiviteiten in het Bakhuisgebergte. Het bleef bij plannen en het project is niet uitgevoerd. Anno 2005 raakten de mijnen te Moengo uitgeput en werd de aanleg van het stuwmeer alsnog overwogen. Vooralsnog vinden er weinig economische activeiten in het gebied plaats.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]