Corantijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corantijn map.svg
Mond van de Corantijn (ca. 1875)

De Corantijn (Engels: Courantyne) is een rivier in het noorden van Zuid-Amerika, op de grens van Guyana en Suriname. De lengte van de rivier is, inclusief de Boven-Corantijn als bronrivier, circa 724 km. De Corantijn stroomt uit in de Atlantische Oceaan.

Loop[bewerken]

De Corantijn ontspringt in het Acaraigebergte onder de naam Boven-Corantijn, op de grens van Brazilië, Guyana en het betwiste Guyanees-Surinaamse grensgebied. Een andere belangrijke bron is die van de Coeroenie, die ontspringt ten westen van de Sipaliwinisavanne, in het betwiste Guyanees-Surinaamse grensgebied, nabij de grens van Brazilië.

Nadat de al goed tot wasdom gekomen rivieren de Boven-Corantijn en de Coeroenie zijn samengevloeid, heet de rivier de Corantijn. 400 km later, nadat onder andere de Surinaamse rivieren de Lucie (rivier) en de Kabalebo hun water in de Corantijn hebben laten stromen, bereikt de rivier de oceaan, nabij de Surinaamse plaats Nieuw-Nickerie en de Guyanese plaats Corriverton.

Kenmerken[bewerken]

Wonotobo

De rivier kent vele watervallen, waaronder de Oronoqueval (Boven-Corantijn), de Anoravallen, de Tijgervallen, de Tramwayvallen en de Wonotobovallen.

De rivier heeft ook vele eilanden, waaronder het Papegaai-eiland in het Surinaamse district Nickerie. De Corantijn is erg breed, erg ondiep en telt vele zandbanken. Vrijwel de gehele rivier loopt door een dicht tropisch regenwoud.

Grensrivier[bewerken]

De grens tussen Suriname en Guyana ligt op de linkeroever van de Corantijn, dus aan de Guyanese kant. Het is toegestaan voor inwoners van Guyana om over de rivier te varen, maar ze hebben geen visrechten. Guyana beschouwt het midden van de rivier als grens.

Zie ook[bewerken]