Kabalebo (ressort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kabalebo
Ressorten van Sipaliwini met in het paars Kabalebo
In het paars Kabalebo
Situering
District Sipaliwini
Coördinaten 4°26'20"NB, 57°11'14"WL
Algemeen
Inwoners (2004) 1843
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Kabalebo is één van de zes ressorten waaruit het Surinaamse district Sipaliwini bestaat. Het ressort is vernoemd naar de rivier Kabalebo die door dit gebied stroomt.

Met de wijzers van de klok mee grenst het ressort Kabalebo in het oosten aan Boven-Coppename, in het zuiden grenst Kabalebo aan Coeroenie, in het westen grenst het aan Guyana en in het noorden grenst Kabalebo aan Nickerie.

In 2004 had Kabalebo volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) 1843 bewoners. Grotere dorpen in dit dunbevolkte ressort zijn Apoera en Bakhuis.

Er is weinig economische activiteit in Kabalebo, ook al zijn er in het verleden pogingen ondernomen om daar verandering in te brengen. Er is de bauxietmijn in het Bakhuisgebergte met de bijhorende (nooit gebruikte en ondertussen in verval geraakte) spoorlijn en tijdens de regeerperiode van president Henck Arron (1975-1980) bestonden er plannen om in Kabalebo een stuwdam te bouwen voor energieopwekking ten behoeve van de mijnbouwactiviteiten. De aanleg van het stuwmeer wordt alsnog overwogen.

Zie ook[bewerken]