Kalknagel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in onychomycose, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Kalknagels

Een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, is een aandoening van een nagel waarbij deze eruitziet alsof hij van kalk is gemaakt. De nagel is dikker, stugger en breekbaarder.

Globaal zijn er twee oorzaken mogelijk: bij slechte bloedvaten is de aanmaak van de nagel dusdanig gestoord dat deze het kalknageluiterlijk kan krijgen.

Het meest voorkomend is echter onychomycose, een invasie van schimmel in de nagel die moeilijk weg te krijgen is. De nagel kan in zijn geheel worden verwijderd, of iemand moet gedurende de totale tijd die nodig is om een nieuwe nagel te laten groeien medicatie tegen schimmels gebruiken. Dit kan wel 6 - 9 maanden duren. Behandeling is echter meestal niet noodzakelijk, een kalknagel is in de eerste plaats een cosmetisch probleem.

Middelen bij schimmelinfectie van de nagel[bewerken]

Bij een schimmelinfectie bij een nagel wordt vaak het middel terbinafine hydrochloride voorgeschreven. De patiënt dient deze kuur af te maken en dit neemt zo'n 12 weken in beslag. Lokale therapie met terbinafine is vaak niet voldoende effectief.