Kalknagel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Kalknagels

Een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, is een aandoening van een nagel waarbij deze er uitziet alsof deze van kalk is gemaakt. Hij is dikker, stugger en breekbaarder.

Globaal zijn er twee oorzaken mogelijk: bij slechte bloedvaten is de aanmaak van de nagel dusdanig gestoord dat deze het kalknageluiterlijk kan krijgen.

Meest voorkomend is echter onychomycose, een invasie van schimmel in de nagel die moeilijk weg te krijgen is. De nagel kan in zijn geheel worden verwijderd, of iemand moet gedurende de totale tijd die nodig is om een nieuwe nagel te laten groeien medicatie tegen schimmels gebruiken. Dit kan wel 6 - 9 maanden duren. Behandeling is echter meestal niet noodzakelijk, een kalknagel is in de eerste plaats een "cosmetisch probleem". Met andere woorden, "het oogt niet fraai".

Middelen bij schimmelinfectie van de nagel[bewerken]

Bij een schimmelinfectie bij een nagel wordt vaak het middel terbinafine hydrochloride voorgeschreven. De patiënt dient deze kuur af te maken en dit neemt zo'n 12 weken in beslag. Lokale therapie met terbinafine is vaak niet voldoende effectief.

Externe link[bewerken]