Kalsdonk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kalsdonk is de naam van een wijk en voormalige buurtschap in Roosendaal. Ze ligt ten noordoosten van het centrum van deze stad.

De wijk is vernoemd naar de vroeger op deze plaats gelegen buurtschap Kalsdonk, die een van de drie buurtschappen is die aan de wortels van Roosendaal liggen. De buurtschap werd voor het eerst genoemd in 1266.

Er wonen tegenwoordig[(sinds) wanneer?] ongeveer 7.700 mensen in deze wijk. De naam 'Kalsdonk' is een verbastering van het woord 'Kalfsdonk'.

Kalsdonk is een van de oudere wijken van Roosendaal, waar vanouds veel fabrieksarbeiders woonden. Vanaf de 18e eeuw ontstonden er bierbrouwerijen, kant- en linnenweverijen en leerlooierijen. Begin 19e eeuw stond er ook een korenmolen. De Stijfselfabriek Roosendaal (1870) was in deze wijk gelegen. Aldus ontstond een volkswijk waarin tegenwoordig[(sinds) wanneer?] vergrijzing en verarming grote problemen vormden. De oplossing hiervoor werd deels gezocht in sloop en vervanging door duurdere koopwoningen, die het merendeel van de bewoners zich echter niet konden veroorloven, zodat zij waren gedwongen om te verhuizen.