Kampong Chhnang (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kampong Chhnang
Provincie in Cambodja Vlag van Cambodja
Kaart van Kampong Chhnang
Coördinaten 11°NB, 106°OL
Algemeen
Oppervlakte 5521 km²
Inwoners
(1998)
417.693
(76 inw./km²)
Hoofdstad Kampong Chhnang
- mannen 197.691
- vrouwen 220.002
Gemiddelde gezinsgrootte 5
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Azië

Kampong Chhnang is een van de centrale provincies (khaet) van Cambodja. Aangrenzende provincies zijn (vanuit het noorden met de klok mee) Kampong Thom, Kampong Cham, Kandal, Kampong Speu en Pursat. De hoofdstad van de provincie Kampong Chhnang is Kampong Chhnang.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Kampong Chhnang betekent in het Khmer "haven van aardewerk". Kampong wordt in het Khmer vertaalt als haven. Het woord Kampong wordt ook in andere Austrasiatische talen gebruikt, het Maleis en het Indonesisch, waar het 'dorp' betekent. Chhnang betekent in het Khmer "aardewerk".

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kampong Chhnang is een kleine provincie 91 kilometer (57 mijl) van Phnom Penh. Het ligt in de alluviale vlakte van centraal Cambodja. De hoofdstad Phnom Penh is zo gegroeid dat het de provinciegrens van Kampong Chhnang omvat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam letterlijk vertaald is "haven van aardewerk". Archeologische overblijfselen uit het gebied hebben, naast vele andere vondsten, artefacten onthuld uit Dvaravati, een voormalig koninkrijk in het huidige Thailand, daterend uit de 6e tot 11e eeuw. De provincie Kampong Chhnang was eeuwen geleden een kuststad op de route tussen China en India; door sedimentatie van de Mekong rivier verlegde de kustlijn zich veel verder naar zee. Toen de Tonle Sap-rivier van koers veranderde, verloor de stad zijn belangrijkste waterbron en was dus verlaten, de bevolking verhuisde naar een stad genaamd Kampong Tralach. Er werd geleidelijk een stad omheen gevormd, die Kampong Chhnang nieuw leven inblaast. Een museum presenteert het archeologische record van de geschiedenis van de stad.

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Kampong Chhnang Province op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.