Karel Muller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel Muller
Studioportret (foto) van de architect Karel Muller met twee honden, ongedateerd
Persoonsgegevens
Volledige naam Karel Joan Muller
Geboren 20 januari 1857
Overleden 25 mei 1942
Geboorteland Nederland
Beroep(en) architect
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Rijksmuseum Twenthe in Enschede
Woonhuis voor L. van Heek in Enschede
De Sprengenberg in Haarle

Karel Joan Muller (Amsterdam, 20 januari 1857 - Hengelo (Overijssel), 25 mei 1942) was een Nederlands architect. Hij ontwierp vooral gebouwen in Amsterdam en in Twente en verwierf landelijke bekendheid door zijn ontwerpen voor Tuindorp 't Lansink in Hengelo.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was zoon van koopman Johann Werner Anton Ludwig Muller en Anna Maria Franciska Fernandina Emma Diepenbrock. Muller genoot zijn opleiding van 1876 tot 1882 aan de Polytechnische school in Hannover. Daarna richtte hij in Amsterdam een bureau op met zijn broer Hendrik Clemens en zijn studiegenoot Jonas Ingenohl. Ze waren zeer actief binnen het genootschap Architectura et Amicitia; Muller was 36 jaar lid. Toen twee van zijn zussen trouwden met mannen uit de familie Gelderman, ging Muller rond de eeuwwisseling meer in Twente werken.

Muller deed aan turnen. Samen met Reinier Blom gaf hij in Parijs een demonstratie reuzenslingeren. Muller was een van de architecten van de Turnhallen aan de Nieuwe Passeerdersstraat 1.[1]

Muller trouwde in 1925 in Islington met de Britse Harriet Elizabeth (Lily) Hubbard (1872-1959). Hij was een broer van de schilder Gerard Muller. Karel Muller was bevriend met tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer.

Qua bouwkunst neigt Muller naar de Klassieke bouwkunst en de Hollandse renaissance stijl. Hij wordt weleens "de vader van de Twentse landhuizen" genoemd.

In 1906 werd Muller benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Beperkte opsomming van zijn werk:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Amsterdam, Reinier Blom, de Epke Zonderland van de 19e eeuw. Stadsarchief. Geraadpleegd op 13 maart 2022.