Karl Richter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karl Richter
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Karl Richter
Geboren 15 oktober 1926
Plauen, Saksen
Overleden 15 februari 1981
München, Beieren
Geboorteland Duitsland
Stijl Klassieke muziek
Beroep(en) Dirigent, koorleider, organist, klavecinist
Instrument(en) Orgel, klavecimbel
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Karl Richter (Plauen, 15 oktober 1926München, 15 februari 1981) was een Duitse dirigent, organist, koorleider en klavecinist.

Hij studeerde in Dresden en Leipzig, was organist in de Thomaskirche (Leipzig) vanaf 1947. Hij verhuisde in 1951 naar München en richtte er het Münchener Bach-Chor en het Münchener Bach-Orchester op. In 1965 maakte hij zijn Amerikaanse debuut in de Carnegie Hall in New York.

Hoewel Karl Richter een enorm gamma aan werken speelde en dirigeerde (van Schütz tot Reger), werd hij vooral beroemd vanwege zijn Bach- en Händel-interpretaties, waarvan vele uitvoeringen door Deutsche Grammophon (Archiv Produktion) en Teldec op cd en dvd zijn uitgebracht. Hij speelde de werken niet, zoals tegenwoordig gangbaar is, met "authentieke" instrumenten en kleine bezettingen in het koor en orkest. Anderzijds brak hij met eerdere, door de romantiek ingegeven en aan de barok vreemde rubatopraktijken, en speelde en dirigeerde hij in een strikt tempo. Zijn uitvoeringen kenmerkten zich door frasering en een evenwichtige klank, waarbij vooral aan de houtblazers aandacht werd besteed. Het feestelijke, diepgravende en intensieve karakter van de muziek werd altijd naar voren gehaald. Hij streefde ernaar om de werken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen in de hedendaagse concertzalen.

Ook genoot hij een reputatie als virtuoze organist en klavecinist. Op vele van zijn orkestrale Bach-opnames (onder meer van de Brandenburgse Concerten) combineerde hij de rol van dirigent met het spelen van de klavecimbelpartijen.

In 1981 overleed hij op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Dvd[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 werd er door Deutsche Grammophon een dvd uitgebracht over Karl Richter: Karl Richters Vermächtnis. Het is een documentaire over het leven van Karl Richter, afgewisseld met fragmenten van uitvoeringen waarin Karl Richter dirigeert en het orgel of het klavecimbel bespeelt.