Karol Lipiński Muziekacademie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karol Lipiński Muziekacademie

De Karol Lipiński Muziekacademie (Pools: Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego) is een academie in Wrocław, Polen, die is opgericht in november 1948.

Geschiedenis[bewerken]

Aanvankelijk droeg de school de naam Wrocławiu Państwowa Wyższa Szkoła Muzyczna (Staatshogeschool voor Muziek Wrocław) en had toen alleen een muziek-pedagogische afdeling. In 1949 kwam de afdeling koor- en koraalmuziek daarbij, in 1950 gevolgd door de afdelingen muziektheorie en orkestdirectie, in de volgende jaren ook nog de afdeling compositie. In 1972 was er een grote hervorming en werd het een volwaardige academie, die met een afdeling muziektherapie een leergebied opnam, dat nog bij geen enkel conservatorium in Polen aanwezig was.

In 1981 werd de "Staatshogeschool voor Muziek" een Academie voor Muziek en werd onder patronage van de Poolse componist, dirigent, muziekpedagoog en viool-virtuoos Karol Józef Lipiński (1790-1861) gesteld.

Locaties[bewerken]

In 1993 kon men een nieuw gebouw in gebruik nemen dat is gelegen in het centrum van Wrocław aan de plac 1-go Maja (1 Meiplein). Het gebouw biedt meer dan 100 ruimtes: naast een theater, een kamermuziekzaal, een ballettheater, een grote bibliotheek en een grote afdeling voor audio-visuele en computerstudios.

De universiteit wordt geleid door een rector. Dit is tegenwoordig Prof. Grzegorz Kurzyński. De universiteit is ingedeeld in 5 afdelingen:

Externe link[bewerken]