Kasteel Gasterbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kasteel Gasterbos is een kasteelachtig gebouw ten zuiden van Schulen, gelegen aan de Gasterbosstraat 1.

Het kasteel werd gebouwd in 1889-1890 naar een ontwerp van de Gentse architect Auguste Van Assche in Maaslandse neorenaissancestijl. De kasteelhoeve werd in 1902 ontworpen door de architecten Henri (1850-1919) en Valentin Vaerwyck. Het domein omvat dus het eigenlijke kasteel en een kasteelhoeve.

In vervanging van het vorige kasteel werd door eigenaar Hubert Van Willigen de opdracht gegeven om het huidige kasteel als volledige nieuwbouw te construeren. Het oude kasteel werd daarna gesloopt. De enige dochter Van Willigen erfde het goed Gasterbos en zo kwam dit voor enkele generaties in handen van haar nazaten : de familie de Moffarts. Begin 21e eeuw verkocht de familie de Moffarts het goed in twee delen : kasteel en gronden gingen naar de familie Lenaers en de kasteelhoeve werd verkocht aan de familie Pieck.

Het kasteelpark werd destijds aangelegd volgens de plannen van tuinarchitect Galoppin. De huidige eigenaar heeft het kasteel en de tuinen in hun vroegere glorie hersteld.

Het kasteel is een bakstenen rechthoekig bouwwerk, met een breukstenen plint en voorzien van enkele trapgevels. De kasteelhoeve, een gesloten boerderij in dezelfde stijl, is van 1902.