Kasteel Ingelmunster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Ingelmunster

Het kasteel van Ingelmunster, een dorpje in West-Vlaanderen, bevindt zich in het park op de hoek van de Stationsstraat en het marktplein. De familie Van Honsebrouck is de eigenaar.

Geschiedenis[bewerken]

In de zevende eeuw liet (de later Heilig verklaarde) Amandus een klooster bouwen in Ingelmunster. Omstreeks 1075 liet Robrecht I de Fries, graaf van Vlaanderen, een versterkte burcht bouwen bij de Mandel. Er werd gretig gebruikgemaakt van de ruïnes van het klooster. De gunstige ligging van de burcht bij de Mandel en op de verbindingsweg Kortrijk-Brugge speelden een grote rol bij het kiezen van de plaats van het kasteel. Deze plaats werd weleens de sleutel van Vlaanderen genoemd door het belang van de ligging.

Het kasteel kwam in handen van verschillende families: de families De Rhodes en Van Gistel (1000-1384), de families Bourgondi en Van Kleef (1384-1583), de families Plotho (1583-1825) en de familie de Montblanc (1825-1986).

In 1297 verbleef Filips de Schone, koning van Frankrijk, in het kasteel. Hij was op weg naar Brugge om te onderhandelen met de Bruggelingen. In 1580 werd het kasteel door de Spaanse overheerser bezet. Ondertussen was de burcht al meerdere malen verbouwd tot het luxueuze landgoed dat er nu nog altijd staat.

De rijke brouwersfamilie Van Honsebrouck kocht het kasteel in 1986. Het werd gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Ook het bijhorende kasteeldomein werd vrij toegankelijk.

Brouwerij Van Honsebrouck startte in 1989 met het brouwen van het bekende Kasteelbier, dat zijn naam dankt aan het kasteel van Ingelmunster. Het kasteel staat zowel op het etiket als op de kroonkurk afgebeeld.

Sinds 2012 heeft de familie Van Honsebrouck besloten om het kasteelpark ontoegankelijk te maken voor het publiek wegens grote verbouwingswerken. Deze werken duurden tot juni 2015.

Sinds de plechtige heropening op 17 juni 2015 kan men het Kasteel huren als feestzaal voor huwelijken, feesten en bedrijfsevents.

Het omliggende Kasteelpark van 13 hectare zal enkele dagen per jaar opengesteld worden voor het publiek, onder andere tijdens de Dag van het Park.

Brand[bewerken]

In de nacht van 19 op 20 september 2001 brak een zware brand uit in het kasteel. Het centrale gedeelte en de salons in de rechtervleugel werden volledig verwoest door het vuur, enkel de muren bleven over. Er bleef alleen nog maar de linkervleugel over, waarin op het gelijkvloers en de verdiepingen kamers waren ondergebracht. Het gebouw zelf was erg toegetakeld, maar nog erger was het verlies van de inboedel. Antiek meubilair, tapisserie, beeldhouwwerken, schilderijen, alles verdween voor altijd in de vlammen.

Kasteelkelder[bewerken]

Onder het kasteel bevindt zich een kasteelkelder, die vroeger als drankgelegenheid met bijhorend museum fungeerde.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]