Kasteel Ingelmunster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Ingelmunster

Het kasteel van Ingelmunster, een dorpje in West-Vlaanderen, bevindt zich in het park op de hoek van de Stationsstraat en het marktplein. De familie Van Honsebrouck is de eigenaar.

Geschiedenis[bewerken]

In de zevende eeuw liet (de later Heilig verklaarde) Amandus een klooster bouwen in Ingelmunster. Omstreeks 1075 liet Robrecht I de Fries, graaf van Vlaanderen, een versterkte burcht bouwen bij Mandel. Er werd gretig gebruikgemaakt van de ruïnes van het klooster. De gunstige ligging van de burcht bij de Mandel en op de verbindingsweg Kortrijk-Brugge speelden een grote rol bij het kiezen van de plaats van het kasteel. Deze plaats werd soms wel eens de sleutel van Vlaanderen genoemd door het belang van de ligging.

Het kasteel kwam in handen van verschillende families: de families De Rhodes en Van Gistel (1000-1384), de families Bourgondi en Van Kleef (1384-1583), de families Plotho (1583-1825) en de familie de Montblanc (1825-1986).

In 1297 verbleef Filips de Schone, koning van Frankrijk, in het kasteel. Hij was op weg naar Brugge om te onderhandelen met de Bruggelingen. In 1580 werd het kasteel door de Spaanse overheerser bezet. Ondertussen was de burcht al meerdere malen verbouwd tot het luxueuze landgoed dat er nu nog altijd staat.

De rijke brouwersfamilie Van Honsebrouck kocht het kasteel in 1986. Het werd gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Ook het bijhorende domein is vrij toegankelijk.

Sinds 2012 heeft de familie Van Honsebrouck besloten om het kasteelpark ontoegankelijk te maken voor het publiek wegens werken. Het kasteel zal na het uitvoeren van die werken een andere functie krijgen. Er wordt gevreesd dat het Kasteelpark permanent gesloten zal blijven voor het grote publiek.

Brand[bewerken]

In september 2001 werd het kasteel bijna volledig verwoest door een brand. Het centrale gedeelte en de salons in de rechter vleugel werden volledig verwoest door het vuur. Er bleef alleen nog maar de linker vleugel over, waarin op het gelijkvloers en de verdiepingen kamers waren ondergebracht. Het gebouw zelf was erg toegetakeld, maar nog erger was het verlies van de inboedel. Meubilair, tapisserie, beeldhouwwerken, schilderijen, alles verdween voor altijd in de vlammen.

Kasteelkelder[bewerken]

In de kasteelkelder is een taverne die open is op zaterdag en zondag vanaf 14 uur. Je kan er terecht om de Ingelmunsterse bieren zoals Kasteelbier, Brigand en Premium Kriek te proeven.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]