Kasteel Ter Lucht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Ter Lucht
Kasteel Ter Lucht
Locatie Sint-Andries, Vlag van België België
Coördinaten 51° 13′ NB, 3° 11′ OL
Gebouwd in 1642
Monumentnummer 74980
Detailkaart
Kasteel Ter Lucht (België)
Kasteel Ter Lucht
Portaal  Portaalicoon   België

Het Kasteel Ter Lucht is een kasteel in Sint-Andries, een deelgemeente van de Belgische stad Brugge. Het dateert voor een deel uit de 16e eeuw en een deel is gebouwd in 1885.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De oudste vermelding van de heerlijkheid "Ter Lucht" dateert uit 1577. In die periode werd het domein ook aangeduid op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus. In 1642 werd er een kasteel opgetrokken door Andries de la Coste. In de nabijheid werd in 1664 de kapel Onze-Lieve-Vrouw van 't Boompje gebouwd. Ook op de Ferrariskaart uit de jaren 1770 staan het kasteel en het domein weergegeven.

In 1816 werd het kasteel bij een openbare verkoop verkocht aan Emmanuel-Louis van Outryve d'Ydewalle. Het domein werd in 1839 doorsneden door de aanleg van de spoorlijn Brugge-Oostende.

Generaal Narcisse Ablaÿ, militair gouverneur van de provincie, kocht het kasteel in 1859.

In 1885 werd het aangekocht door Auguste de Formanoir de la Cazerie. Het werd uitgebreid en bij restauratiewerken verdween de omwalling. Na hem werd het bewoond door zijn zoon Alberic de Formanoir de la Cazerie. Na diens dood in 1954 werd het kasteel eigendom van de verwante familie van Caloen de Basseghem.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]