Kasteel van La Bourdaisière

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel van Bourdaisière
het kasteel
Land Frankrijk
Departement Indre-et-Loire
Gemeente Montlouis-sur-Loire
Coördinaten 47° 22′ NB, 0° 50′ OL
Gebouwd in 1520
Monumentale status Monument historique
Monumentnummer PA00097872
Tuin en trappen
Kaart
Kasteel van La Bourdaisière (Frankrijk)
Kasteel van La Bourdaisière

Het Kasteel van Bourdaisière (Frans: Château de la Bourdaisière) is een kasteel in Montlouis-sur-Loire, in het departement Indre-et-Loire in de Franse regio Centre-Val de Loire. Het behoorde in de 14e eeuw toe aan Jehan le Meingre, ook Boucicaut genoemd, en later aan zijn zoon.

In het begin van de 16e eeuw trouwt de vrouwe van La Bourdaisière, Marie Gaudin, met Philiberty Babou, schatkistbewaarder van Frans I. Hij bouwde het renaissancekasteel zoals dat nu nog steeds in grote lijnen te bewonderen is. De familie Babou was een familie met een bijzondere traditie: Marie Gaudin, haar dochters en verschillende andere kleinkinderen en een nicht waren de koningen van Frankrijk meer dan eens van dienst als courtisane. Het château is achtereenvolgens eigendom geweest van

  • Hercule de Rohan de graaf van Montbazon
  • Charles d'Albert de graaf van Luynes
  • en van de graaf de Choiseul

De graaf de Choiseul liet een deel van het kasteel slopen om zijn politieke rivaal, de graaf van Aguillon, het uitzicht, vanuit diens château de Véretz, op het kasteel te ontnemen. Het puin werd gebruikt om de pagode van Chanteloup te bouwen. In de decennia daarna verviel La Bourdaisière voor een groot deel tot een ruïne. In de 19e eeuw werd het heropgebouwd door de huidige eigenaren; twee broers, de prinsen van Broglie.

Het kasteel is een beschermd historisch monument sinds 1947.