Montlouis-sur-Loire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Montlouis-sur-Loire
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen
Montlouis-sur-Loire (Frankrijk)
Montlouis-sur-Loire
Situering
Regio Centre-Val de Loire
Departement Indre-et-Loire (37)
Arrondissement Tours
Kanton Montlouis-sur-Loire
Coördinaten 47° 23′ NB, 0° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 24,55 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
11.048[1]
(450 inw./km²)
Hoogte 46 - 97 m
Burgemeester Jean-Jacques FilleulBewerken op Wikidata
Overig
Postcode 37270
INSEE-code 37156
Foto's
Kerk Saint-Laurent
Kerk Saint-Laurent
Straat in Montlouis-sur-Loire
Straat in Montlouis-sur-Loire
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Montlouis-sur-Loire is een gemeente in het Franse departement Indre-et-Loire (regio Centre-Val de Loire). De gemeente telde 11.048 inwoners op 1 januari 2021.[1] De plaats maakt deel uit van het arrondissement Tours.

Montlouis-sur-Loire is sinds 1938 een beschermde oorsprongsbenaming of Appellation d’origine contrôlée (AOC) voor de wijn geproduceerd tussen Loire en Cher in drie gemeenten: Montlouis-sur-Loire, Saint-Martin-le-Beau en Lussault-sur-Loire.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van de 5e eeuw zou de heilige Perpetuus, bisschop van Tours, hier een kapel hebben gewijd aan de heilige Laurentius. Deze lag op een heuvel boven de Loire. Op deze goed te verdedigen hoogte ontstond een nederzetting. In de 12e eeuw werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd die werd aangepast in de 15e en de 16e eeuw. Ze werd gewijd aan de heilige Lodewijk. er ontstond ook bewoning aan de rivierhaven aan de Loire. Op de heuvelflanken kwamen wijngaarden en bovenop de heuvels werden windmolens gebouwd. De wijn werd bewaard in ondergrondse ruimten, uitgehouwen uit de rotsen. Deze ruimten werden soms ook als woning gebruikt. De wijnbouw en -handel brachten voorspoed naar Montlouis-sur-Loire. Maar door verzanding van de Loire verloor de haven haar belang.

In de 19e eeuw kwamen er werken om de gemeente te beschermen tegen overstromingen van de Loire. In 1846 werd een spoorwegbrug over de Loire voor de spoorlijn Parijs - Tours ingehuldigd. Deze brug telde twaalf bogen. De brug was het doelwit van geallieerde bombardementen in 1944 en werd herbouwd in 1947 met twee extra bogen. Vanaf de jaren 1950 groeide de bevolking sterk en werden er nieuwe woonwijken gebouwd.[3]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Montlouis-sur-Loire bedroeg op 1 januari 2021 24,55 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 450 inwoners per km².

De gemeente ligt op de linkeroever van de Loire.

De onderstaande kaart toont de ligging van Montlouis-sur-Loire met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Bezienswaardig[bewerken | brontekst bewerken]

Kasteel van Bourdaisière

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Montlouis-sur-Loire van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.