Kathedraal van Amalfi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cattedrale di Sant'Andrea
De kathedraal
Plaats Amalfi, Vlag van Italië Italië
Gewijd aan Andreas
Gebouwd in 9e eeuw
Uitbreiding(en) 1891
Begraafplaats graf van de apostel Andreas
Architectuur
Stijlperiode Romaanse architectuur
Byzantijnse architectuur
Gotiek
Barok
Rococo
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kathedraal van Amalfi (Italiaans: Cattedrale di Sant'Andrea of Duomo di Amalfi) is een 9e-eeuwse kathedraal in de Italiaanse stad Amalfi. Het is gewijd aan de apostel Andreas, van wie relieken hier ook aanwezig zijn in een crypte. Sinds 1986 is Amalfi de zetel van het Aartsbisdom Amalfi-Cava de’ Tirreni.

Het bouwwerk is meerdere malen aangepast waardoor een mengeling van Romaanse, Byzantijnse, gotische en barok en rococo-architectuur. Binnen het complex is ook de basiliek opgenomen waar Sint Andreas begraven ligt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwe kathedraal werd gebouwd naast de oudere basiliek, die op haar beurt op de ruïnen van een tempel was gebouwd. De overblijfselen van Andreas zijn in 1206 tijdens de Vierde Kruistocht naar Amalfi gebracht door Kardinaal Pietro Capuano. Twee jaar later, in 1208, was de crypte afgebouwd en werden de relieken naar de kerk gebracht.

Aartsbisschop Stefano Quaranta liet het graf van Andreas in de crypte restaureren, alsook andere delen van de kathedraal, in de loop van de 17e eeuw.

In 1891 stortte een deel van de gevel in waarna deze herbouwd werd.

Commons heeft mediabestanden in de categorie Duomo (Amalfi).