Kathedraal van Lausanne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Notre-Dame
Lausanne-cathe7.JPG
Plaats Lausanne, Vaud, Zwitserland
Gebouwd in 1175 - 1275
Restauratie(s) 19e eeuw
Gewijd aan De Gouden Maagd
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Afmeting 99,8 m lang
42,1 m breed
Toren 79,6 m hoog (vieringtoren)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Cathédrale Notre-Dame de Lausanne (Nederlands: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Lausanne) is een kathedraal, gelegen in Lausanne, Vaud, Zwitserland. De kathedraal is kenmerkend vanwege zijn gotische stijl.

Met 7000 pijpen heeft de kathedraal een van de duurste kerkorgels ter wereld. Het is de eerste orgel met vier verschillende "stijlen" en het eerste orgel gebouwd in Europa door een Amerikaans bedrijf.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De bouw van de kathedraal begon in 1175 en hij werd ingezegend in 1275, door Paus Gregorius X. Een specifiek jaar voor de voltooiing van de kathedraal geven is moeilijk te zeggen, aangezien het (bij)bouwen van de kathedraal nog eeuwen doorging. Tijdens de middeleeuwen kwamen veel pelgrims op de kathedraal af om te bidden voor de "Gouden Maagd", waar de kathedraal aan gewijd is. De kathedraal diende toentertijd ook als wachttoren om over de stad te waken om branden en vijanden te herkennen. Van 10 uur 's avonds tot 2 uur 's nachts riep de wachter naar beneden de tijd: C'est le guet; il a sonné l'heure. Tot op heden wordt deze traditie voortgezet.

In 1536 verloor de kathedraal vanwege de Reformatie al zijn decoraties, waaronder altaren, beelden en schilderijen. De schat van de kathedraal werd gestolen en ligt hedendaags in een museum.

In de 18e eeuw werd de kathedraal weer gedecoreerd met standbeelden, schilderijen en andere decoraties. In de 19e eeuw begon architect Eugène Viollet-le-Duc met het restaureren van de kathedraal, wat tot op heden bezig is.[2][3][4]

Foto's[bewerken]