Keep Of Kalessin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Keep Of Kalessin in 2011

Keep of Kalessin is een extrememetalbandafkomstig uit het Noorse Trondheim, opgericht in 1995.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Na hun eerste demo kwamen ze terecht bij Avantgarde Music, een Italiaans platenlabel, waar ze hun eerste albums uitbrachten: Though Times of War (1997) en Agnen – A Journey Though The Dark (1999). Deze waren niet echt een succes. In 2000 brak de groep om persoonlijke redenen op.

In 2003 zorgde Obsidian C, zanger en songwriter van Keep Of Kalessin, ervoor dat de groep weer samenkwam. De groep bestond vanaf dan uit Obsidian C, Thebon, Wizziac en Vyl. Samen zorgden ze voor een ep, Reclaim. Deze ep werd een hit in de undergroundmetalscene van Noorwegen. In 2006 brachten ze hun eerste full-length album uit: Armada. Dit album was een schot in de roos en ze waren plotseling een van de meest besproken Noorse metalbands. Het album was een combinatie van thrash, black, death en melodic metal, met akoestische tussenstukjes en sprak een breder publiek aan dan verwacht. Zo schoten ze plots naar de elite van de Noorse metalscene.

Door hun plotse succes werden ze op verschillende festivals gevraagd, waar ze support waren voor groepen zoals Enslaved en Satyricon. Ze speelden ook vaak op de meer mainstream festivals. Hierdoor kregen ze ook fans in de rockscene. Dit bracht enorm veel op en dan deden ze iets wat niet veel andere metalbands tot die tijd gedaan hadden: ze investeerden in hun eigen studio en niet lang daarna was Morningstar Studios geboren. Hier namen ze hun volgende album op.

Als voorproefje van hun nieuw album toerden ze nog wat rond en waren ze nogmaals support, maar dan voor Behemoth en Dimmu Borgir. En na deze tours gaven ze hun nieuwe album uit: Kolossus.

Kolossus was de perfecte opvolger van Armada. De hele cd was nog extremer en het epische klonk echt goed door, zoals je bijvoorbeeld kunt horen aan het nummer 'Ascendant'. Het hele thema van Kolossus sluit aan op het album Armada. Het vertelt het verhaal over de overwinnende kapitein van Armada, die een veldtocht organiseert tegen de goden. Dit album zorgde er ook voor dat Keep Of Kalessin genomineerd werd voor de Noorse Grammy Awards.

Na dit groot succes speelde Keep of Kalessin op een paar van de grootste metalfestivals in de wereld, zoals Graspop Metal Meeting, Metalcamp, enzovoorts. Ze toerden ook samen met grote namen, zoals Morbid Angel, Amon Amarth en Kataklysm. Ze werden door hun succes ook gevraagd als opener van de Noorse Grammy Awards. Dit werd een groot succes en werden ze nog bekender.

Onverwacht namen ze deel aan de voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Het publiek, maar ook Keep Of Kalessin zelf, was geschokt toen ze hoorden dat ze doordrongen tot de finale van de Noorse preselectie, die ze verloren.

Ze hebben daartussen ook nog tijd gehad om een nieuw album op te nemen, namelijk Reptilian, dat in mei 2010 is uitgekomen.

In 2015 is hun volgende full length uitgekomen, genaamd Epistemology, en op 21 augustus 2016 hebben ze een EP uitgebracht: Heaven of Sin.

In 2023 verscheen het meest recente album, Katharsis.

Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]