Kees Paling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kees Paling
Kees m paling-1518961079.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Kornelis Marinus Paling
Geboren Utrecht, 15 juni 1954
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Kornelis Marinus (Kees) Paling (Utrecht, 15 juli 1954) is een Nederlands schrijver, journalist, communicatie-adviseur en coach. Hij beschouwt zichzelf als generalist met een brede belangstelling, wat zich weerspiegelt in de vele thema's en onderwerpen in zijn werk. Kees M. Paling is getrouwd en heeft twee kinderen.

Levensloop[bewerken]

Paling studeerde Cultuursociologie aan de Universiteit Utrecht en vervulde zijn militaire dienstplicht als reserve-officier/studiebegeleider aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda. Hij is sinds 1981 werkzaam bij de rijksoverheid.

Sinds 1980 publiceerde hij een duizendtal artikelen in dag-, week- en vakbladen zoals NRC Handelsblad, de Volkskrant, Utrechts Nieuwsblad, Leeuwarder Courant, Intermediair, Elsevier, Juist en De Groene Amsterdammer.

Hij schreef een aantal boeken over zeer uiteenlopende onderwerpen, over onder andere de rol van media in ons wereldbeeld, de geschiedenis van Pruisen, het Millennium en het Fin de Siecle, de Canon van de Nederlandse militaire geschiedenis, het hoe en wat van leerproblemen en de staatsgreep van de Oranjes. Daarnaast leverde hij bijdragen aan bundels over communicatie, het millennium en speculatieve geschiedenis (wat als...). Hij was co-editor van The European Challenge.

Als copywriter schreef hij corporate brochures voor onder andere KPN Risicom, Nederland/Haarlem, Coseco, Metaal Recycling Federatie en Rembrandthuis.

Bibliografie[bewerken]

  • De wereld als halve waarheid, een inleiding in de Pseudologie, 1990.
  • Galgemaal voor Pruisen, de mestvaalt van de geschiedenis, het leven van Paul von Lettow-Vorbeck, Pruisisch generaal, guerrillero, putchist, 1995.
  • Het Fin de Siecle als uitdaging, cultuur aan de vooravond van het 3e millennium, 1996.
  • Mijnheer Van Dale en de Apocalyps, de ondergang van de wereld in 80 dagen, 1999.
  • Als je kind een leerprobleem heeft; ervaringen uit de praktijk van remedial teaching en huiswerkbegeleiding, 2004 (met Ofkje Teekens)
  • Canongebulder, wat iedereen van de Nederlandse militaire geschiedenis moet weten, 2006.
  • Operatie Tango, de oranjecoup op veteranendag, 2007.
  • A Rumour of Adventure, an Inklings story, 2018.