Kenny Drew sr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kenny Drew sr.
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren New York, 28 augustus 1928
Geboorteplaats New YorkBewerken op Wikidata
Overleden Kopenhagen, 4 augustus 1993
Overlijdensplaats KopenhagenBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) mainstream jazz, hardbop
Beroep muzikant
Instrument(en) piano
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Kenny Drew sr. (New York, 28 augustus 1928 - Kopenhagen, 4 augustus 1993)[1][2] was een Amerikaanse jazzpianist van de mainstream jazz en de hardbop.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Drew leerde op 5-jarige leeftijd piano spelen en werd opgeleid aan de Music and Art High School. Hij maakte zijn eerste opnamen in 1949 met Howard McGee en daarna met Coleman Hawkins, Lester Young en Charlie Parker. Tussen 1952 en 1953 speelde hij in het kwartet van Buddy DeFranco en leidde in 1954 een trio in Los Angeles en San Francisco. Hij begeleidde Dinah Washington, was bij Art Blakey (1957), verscheen op John Coltranes album Blue Train (1957) en speelde met Buddy Rich (1958), Miles Davis en Milt Jackson. In 1960 nam hij het album Undercurrent op met Freddie Hubbard, Hank Mobley, Sam Jones en Louis Hayes bij Blue Note Records. Net als andere Amerikaanse muzikanten vertrok hij begin jaren 1960 naar het meer liberale Europa. In 1961 verhuisde hij naar Parijs en vestigde hij zich in 1964 in Kopenhagen, waar hij een trio vormde met de Deense bassist Niels-Henning Ørsted Pedersen, dat ook als ritmegroep regelmatig gastmuzikanten begeleidde in de club Montmartre (Jazzhouse Montmartre Band) en van waaruit hij in heel Europa te gast was. Hij bracht veel albums uit onder zijn eigen naam bij SteepleChase Records en nam op met Johnny Griffin, Dexter Gordon, Ben Webster, Chet Baker en Freddie Hubbard. Terwijl hij dus in het Europese jazzcircuit zeer bekend was, vervaagde zijn reputatie in de Verenigde Staten, waar hij tijdens de jaren 1950 met bijna alle grootheden van de jazz als sideman had gewerkt.

Privéleven en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Kenny Drew was getrouwd met de dochter van de Deense orkestleider Leo Mathisen[3] (1906-69). Zijn zoon Kenny Drew jr. (1958-2014) was eveneens klassieke- en jazzpianist. Kenny Drew sr. overleed op 4 augustus 1993 drie weken voor zijn 65e verjaardag. Hij ligt begraven op het kerkhof 'Assistens' in de wijk Nørrebro van Kopenhagen.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]