Naar inhoud springen

Khao Lak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Khao Lak
Plaats in Thailand Vlag van Thailand
Khao Lak (Thailand)
Khao Lak
Situering
Provincie (Changwat) Phang Nga
Coördinaten 8° 40′ NB, 98° 15′ OL
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Azië

Khao Lak is een strandplaats aan de Andamanse Zee in de provincie Phang Nga in Thailand. De plaats ligt ongeveer 60 kilometer ten noorden van het eiland Phuket.

Khao Lak op 5 december 2004, 3 weken voor de ramp

Tsunami's[bewerken | brontekst bewerken]

Khao Lak was een van de gebieden die het zwaarst werden getroffen door de tsunami's die ontstonden als gevolg van de zeebeving bij Sumatra in december 2004. Een groot aantal buitenlandse toeristen werd hierbij getroffen. Het Sofitel-hotel (eigendom van de Franse Accor-groep) dat direct aan de kust lag bestond zoals de meeste resorts langs de kustlijn uit lage villa's en 2 verdiepingen tellende gebouwen. Door de ligging in laag gebied direct aan de kust had het binnendringende water hier vrij spel. Over de vijf kilometer lange kustlijn was het grootste deel van de resorts weggespoeld tot tegen de hoger gelegen hoofdweg. Ongeveer 6.000 Thai, werkers uit Birma en buitenlandse toeristen kwamen hier om het leven. De evacuatie der buitenlanders kwam vrij snel op gang door de inzet van Thaise hulpverleners. De speelfilm The Impossible over een gezin op vakantie wat elkaar kwijtraakt door de enorme vloedgolf speelt zicht af in Kao Lak en is ook hier opgenomen.

Koninklijke dode[bewerken | brontekst bewerken]

Prinses Ubol Ratana en haar zoon Bhumi Jensen verbleven in het zwaargetroffen hotel. Bhumi Jensen, 21 jaar oud, speelde op het strand samen met twee politieagenten toen de eerste golf kwam; hij kwam om. De prinses zelf bevond zich in het hotel en kon ternauwernood aan de dood ontsnappen.