Accor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Accor
Logo
Het Sofitel hotel in Nanking
Motto of slagzin Feel Welcome
Oprichting 1967
Oprichter(s) Paul Dubrule
Gérard Pélisson
Sleutelfiguren Sébastien Bazin (voorzitter en CEO)
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Hoofdkantoor Parijs
Werknemers 266.000 (2020)
Producten Hotels en resorts
Industrie Toerisme
Omzet/jaar € 4,2 miljard (2022)
Winst/jaar € 402 miljoen netto (2022)
Marktkapitalisatie € 8,42 miljard (24 feb 2023)
Website AccorHotels
Portaal  Portaalicoon   Economie

Accor is een Franse multinational. De aandelen staan genoteerd aan de Euronext Parijs. De hoofdzakelijke bezigheden van de onderneming is beheer van hotelketens. In 2010 is de dienstverleningstak van Accor Group doorgegaan als Accor Services (nu Edenred).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1967 openden Paul Dubrule (1934) en Gérard Pélisson (1932-2023) een Novotel in Lille Lesquin. Na het openen van het Novotel, volgen al snel het openen van een Ibis-hotel in Bordeaux in 1974, de overname van de Mercure-hotels in 1975 en de overname van het luxueuze Sofitel in 1980.

Naast hotels richten de heren zich ook tot andere dienstverlenende producten zoals Ticket Restaurant door middel van de overname van Jacques Borel International in 1982. Door deze uitbreidingen wordt in 1983 het moederbedrijf Accor opgericht met 440 hotels, 1500 restaurants, 35.000 medewerkers in 45 landen onder haar hoede. In de daaropvolgende jaren wordt de keten groter door het creëren van nieuwe merknamen of door overnames.

Merken van Accor[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 had Accor de beschikking over ruim 5000 hotels met iets meer dan 750.000 kamers. Wereldwijd staat Accor op de zesde plaats gemeten naar het aantal hotelkamers en in Europa staat het bovenaan.

Overzicht van hotels die deel uitmaken van de Accor groep.[1]

Logo van AccorHotels
Logo's ibis: het "standaard-merk", ibis Budget en ibis Style
Kaart van landen waarin Accor actief is

Budget (Economy):

Middenklasse (Midscale):

Premium:

Luxury:

Entertainment:

Coworking:

  • Wojo
  • Mama works

Business Accelerators:

  • John Paul
  • D-EDGE
  • Gekko
  • VeryChic
  • Adoria
  • ResDiary
  • Astore

Loyaliteitsprogramma[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 werd het loyaliteitsprogramma van de Accorhotels gestart onder de naam A Club, en later werd het hernoemd tot Le Club AccorHotels. Het idee hierachter is dat men bij elke bestede euro punten ontvangt, die inwisselbaar zijn voor kortingen in de hotels. De kaarten kennen verschillende niveaus, naargelang het aantal behaalde punten. Deze hebben in de hotels weer specifieke voordelen.

In december 2018 is de naam van het programma veranderd naar Accor Live Limitless (ALL).[2] Hiermee zijn er ook nieuwe statussen geïntroduceerd en is het onder andere mogelijk geworden om punten te sparen in de restaurants, zonder dat hier een verblijf aan gekoppeld hoeft te zijn.

Ook is er een zakelijke kaart (ALL PLUS ibis) beschikbaar waarmee men korting krijgt op de kamerprijs plus het sparen van punten.[3] Deze kaart is niet gratis zoals de loyaliteitskaart.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Accor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.