Nanking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nanjing
南京 / Nánjīng
Stad in de Volksrepubliek China Vlag van China
Nanking
Nanking
Coördinaten 32° 3′ NB, 118° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6598 km²
Inwoners (2006) 8.200.000 (970 inw./km²)
Burgemeester Jiang Hongkun
Overig
Postcode 210000 - 211300
Netnummer 25
Website nanjing.gov.cn
Portaal  Portaalicoon   China
Nanking
Nanking
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 南京
Vereenvoudigd 南京
Hanyu pinyin Nánjīng
Jyutping (Standaardkantonees) naam4 ging1
Zhuyin ㄋㄢˊ ㄐ一ㄥˉ
Standaardkantonees Nàam Kíng
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Nam King
Yale (Standaardkantonees) naam4 ging1
Dapenghua Nàam Káng
Bao'an-Hakka lam2 gin1
Hongkong-Hakka lam2 gin1
Dongguanhua lam2 gin1
Meixianhua nam2 gin2
Peng'im (Chaozhouhua) nam5 gian1
Shanghainees [nø˩ ʨiŋ˨]
Sichuanhua Naan Djieng
Letterlijke vertaling Zuidelijke Hoofdstad
De oude stadspoort van Nanking
De Qinhuairivier in Nanking
Skyline van Nanking

Nanking of Nanjing (spreek uit als [Nan Djieng] [Geluidsfragment luister (info / uitleg)]) is een stad in de Volksrepubliek China en de hoofdstad van de provincie Jiangsu. Momenteel wonen er zo'n 7,7 miljoen mensen. De meesten (98%) zijn Han-Chinezen.

Algemeen[bewerken]

Nanking is in het oosten van China gelegen in de delta van de Jangtsekiang. Deze delta is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld en al tien eeuwen lang het rijkste deel van China. Er wonen 80 miljoen mensen, waarvan 30 miljoen op het platteland en 50 miljoen in steden. Nanking wordt gerekend tot de "regio" Jiangnan, ten zuiden van de Jangtse. In deze regio wonen 90 miljoen mensen, waarvan 80 miljoen in steden. Het produceert ongeveer 40% van China's BNP.

Nanking is gedurende de geschiedenis van China altijd een belangrijke stad geweest. Dit had het vooral te danken aan zijn ligging aan de rivier en niet heel erg ver van de Oost-Chinese Zee. Hierdoor had het een belangrijke economische en strategische functie. Door haar ligging is de stad in het verleden vergeleken met Rome en Edinburgh.[1] Nanking is een aantal keren hoofdstad van China geweest en is formeel (de jure) nog steeds de hoofdstad van de Republiek China, hoewel Taiwan geen controle over de stad heeft.

Nanking was vroeger een belangrijke stad voor de handel in zijde, katoen, rijstpapier en chinese inkt. Tegenwoordig is er veel moderne industrie aanwezig en vestigen zich er gemiddeld twee buitenlandse bedrijven per dag. Het is na Shanghai het 2e grootste economische centrum in het oosten van China. Nanking beschikt tevens over een belangrijke binnenhaven met kilometers aan kades. De Greenland Square Zifeng Tower is een van de hoogste gebouwen ter wereld.

Nanking is ook het wetenschappelijke centrum van China; er bevinden zich diverse universiteiten en hogescholen, zoals de prestigieuze Universiteit van Nanking, met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 258.

Nanking heeft uitgebreide culturele attracties , zoals orkesten, musea, diverse traditionele Chinese opera- en dansgezelschappen.

Nanking heeft een subtropisch moesson klimaat. De zomers zijn heet en vochtig; de winters zijn koud en eveneens vochtig. De beste tijd om de stad te bezoeken is tijdens de herfst.

Geschiedenis[bewerken]

Nanking was gedurende het Koninkrijk Wu, een van de Drie Koninkrijken, de Zes Dynastieën, een deel van de Song-dynastie, het begin van de Ming-dynastie, en een deel van de Republiek China de hoofdstad van China.

  • De grondlegger van de Ming-dynastie, keizer Hongwu, maakte van Nanking zijn hoofdstad , en liet het versterken door middel van een 35 km lange muur. In de 14e eeuw was Nanking mogelijk de grootste stad ter wereld en liet de keizer daar zijn paleis, Minggugong, bouwen. Aan het begin van de 15e eeuw werd Peking opnieuw hoofdstad. (Letterlijk betekent Nanking zuidelijke hoofdstad en Peking noordelijke hoofdstad.)
  • In 1645 werd de stad door de Mantsjoes aangevallen. Het Mingpaleis werd al in 1644 met de grond gelijk gemaakt. De stad viel in handen van prins Dodo, de stichter van de Qing-dynastie. Koxinga was destijds een student aan de universiteit van Nanking.
  • In 1655 bezocht Johan Nieuhof de stad. In zijn boek Het Gezantschap Der Neerlandtsche Oost-Indische Compagnie (1665) beschreef hij als een van de eerste Europeanen de gebouwen en de bewoners.[2] In 1658/59 werd de stad belegerd door Koxinga, die niet slaagde in zijn opzet.
  • In 1840 stonden de Engelsen voor de poorten van Nanking, die hetzelfde probeerden als Koxinga.
  • Het Verdrag van Nanking maakte een einde aan de Eerste Opiumoorlog. Als resultaat zijn vijf havensteden geopend voor de Engelsen, waaronder de kroonkolonie Hongkong.
  • De pracht van de stad is deels verdwenen ten gevolge van de verwoesting tijdens de Taiping-opstand, zoals de Porseleinen toren van Nanking.
  • In 1912 riep Sun Yat-sen Nanking opnieuw tot hoofdstad uit, en tijdens de periode van de Japanse bezetting in 1937 was Nanking de hoofdstad van de marionettenstaat Japans-China.[3] In 1937-1938 vond tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog het bloedbad van Nanking plaats, waarbij minstens 100.000, maar mogelijk meer dan 300.000 mensen vermoord werden. John Rabe redde velen het leven.
  • In 1949 verloor Nanking haar status en verviel tot provinciehoofdstad.

Openbaar vervoer[bewerken]

Nanking is zowel met Peking als met Shanghai verbonden door de hogesnelheidslijn Peking-Shanghai.

Nanking beschikt ook over een metrosysteem, de metro van Nanking. Het systeem bestaat uit twee lijnen, maar er zijn verschillende lijnen in aanbouw of gepland.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Nanking bestaat uit 11 districten (区 qu) en 2 Counties (县 xian):

Kaart Subdivision Hanzi
Subdivisions of Nanjing-China.png
Nanjing City Proper
Xuanwu-qu 玄武区
Baixia-qu 白下区
Qinhuai-qu 秦淮区
Jianye-qu 建邺区
Xiaguan-qu 下关区
Gulou-qu 鼓楼区
Yuhuatai-qu 雨花台区
Qixia-qu 栖霞区
Nanjing Suburban and Rural
Jiangning-qu 江宁区
Pukou-qu 浦口区
Luhe-qu 六合区
Lishui-xian 溧水县
Gaochun-xian 高淳县

Geboren[bewerken]

Partnersteden en -regio's[bewerken]

Externe links[bewerken]


Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Nanking.