Nanking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nanjing
南京 / Nánjīng
Stad in de Volksrepubliek China Vlag van China
Nanking
Nanking
Coördinaten 32° 3′ NB, 118° 46′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6598 km²
Inwoners (2006) 8.200.000 (970 inw./km²)
Burgemeester Jiang Hongkun
Overig
Postcode 210000 - 211300
Netnummer 25
Website nanjing.gov.cn
Portaal  Portaalicoon   China
Nanking
Nanking
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 南京
Vereenvoudigd 南京
Hanyu pinyin Nánjīng
Jyutping (Standaardkantonees) naam4 ging1
Zhuyin ㄋㄢˊ ㄐ一ㄥˉ
Standaardkantonees Nàam Kíng
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Nam King
Yale (Standaardkantonees) naam4 ging1
Dapenghua Nàam Káng
Bao'an-Hakka lam2 gin1
Hongkong-Hakka lam2 gin1
Dongguanhua lam2 gin1
Meixianhua nam2 gin2
Shanghainees [nø˩ ʨiŋ˨]
Sichuanhua Naan Djieng
Letterlijke vertaling Zuidelijke Hoofdstad
De oude stadspoort van Nanking
De Qinhuairivier in Nanking
Skyline van Nanking

Nanking of Nanjing (spreek uit als [Nan Djieng] [Geluidsfragment luister (info / uitleg)]) is een stad in de Volksrepubliek China en de hoofdstad van de provincie Jiangsu. Momenteel wonen er zo'n 7,7 miljoen mensen. De meesten (98%) zijn Han-Chinezen.

Algemeen[bewerken]

Nanking is in het oosten van China gelegen in de delta van de Jangtsekiang. Deze delta is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld en al tien eeuwen lang het rijkste deel van China. Er wonen 80 miljoen mensen, waarvan 30 miljoen op het platteland en 50 miljoen in steden. Nanking wordt gerekend tot de "regio" Jiangnan, ten zuiden van de Jangtse. In deze regio wonen 90 miljoen mensen, waarvan 80 miljoen in steden. Het produceert ongeveer 40% van China's BNP.

Nanking is gedurende de geschiedenis van China altijd een belangrijke stad geweest. Dit had het vooral te danken aan zijn ligging aan de rivier en niet heel erg ver van de Oost-Chinese Zee. Hierdoor had het een belangrijke economische en strategische functie. Door haar ligging is de stad in het verleden vergeleken met Rome en Edinburgh.[1] Nanking is een aantal keren hoofdstad van China geweest en is formeel (de jure) nog steeds de hoofdstad van de Republiek China, hoewel Taiwan geen controle over de stad heeft.

Nanking was vroeger een belangrijke stad voor de handel in zijde, katoen, rijstpapier en chinese inkt. Tegenwoordig is er veel moderne industrie aanwezig en vestigen zich er gemiddeld twee buitenlandse bedrijven per dag. Het is na Shanghai het 2e grootste economische centrum in het oosten van China. Nanking beschikt tevens over een belangrijke binnenhaven met kilometers aan kades. De Greenland Square Zifeng Tower is een van de hoogste gebouwen ter wereld.

Nanking is ook het wetenschappelijke centrum van China; er bevinden zich diverse universiteiten en hogescholen, zoals de prestigieuze Universiteit van Nanking, met een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 258.

Nanking heeft uitgebreide culturele attracties , zoals orkesten, musea, diverse traditionele Chinese opera- en dansgezelschappen.

Nanking heeft een subtropisch moesson klimaat. De zomers zijn heet en vochtig; de winters zijn koud en eveneens vochtig. De beste tijd om de stad te bezoeken is tijdens de herfst.

Geschiedenis[bewerken]

Nanking was gedurende het Koninkrijk Wu, een van de Drie Koninkrijken, en de Zes Dynastieën, een deel van de Song-dynastie, de hoofdstad van China.

Openbaar vervoer[bewerken]

Nanking is zowel met Peking als met Shanghai verbonden door de hogesnelheidslijn Peking-Shanghai.

Nanking beschikt ook over een metrosysteem, de metro van Nanking. Het systeem bestaat uit twee lijnen, maar er zijn verschillende lijnen in aanbouw of gepland.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Nanking bestaat uit 11 districten (区 qu) en 2 Counties (县 xian):

Kaart Subdivision Hanzi
Subdivisions of Nanjing-China.png
Nanjing City Proper
Xuanwu-qu 玄武区
Baixia-qu 白下区
Qinhuai-qu 秦淮区
Jianye-qu 建邺区
Xiaguan-qu 下关区
Gulou-qu 鼓楼区
Yuhuatai-qu 雨花台区
Qixia-qu 栖霞区
Nanjing Suburban and Rural
Jiangning-qu 江宁区
Pukou-qu 浦口区
Luhe-qu 六合区
Lishui-xian 溧水县
Gaochun-xian 高淳县

Geboren[bewerken]

Partnersteden en -regio's[bewerken]

Externe links[bewerken]


Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Nanking.