Naar inhoud springen

Khorasan (islamitische groep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van de moedervereniging Al Nusra

Khorasan (Arabisch: جماعة خراسان, ǧamāʿat Ḫurāsān) is een moslimfundamentalistische paramilitaire beweging die als een terroristische organisatie opereert in Syrië. Ze bestaat grotendeels uit veteranen van Al Qaida en werkt samen met Al Nusra. In tegenstelling tot IS focust ze zich meer op het westen en minder op het bewerkstelligen van een kalifaat.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de organisatie komt van de oude provincie Khorasan, waar vele strijders van afkomstig zouden zijn en werd vooral gekend in september 2014 toen James Capper, hoofd van de Amerikaanse nationale inlichtingendiensten van de CIA, in een interview met CBS beweerde dat Khorasan voor het Westen gevaarlijker was dan IS.

Doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er is weinig geweten over deze groepering, maar het zou gaan om een groep samengesteld uit Al-Qaida-veteranen uit het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Noord-Afrika. Deze veteranen zouden vanuit Syrië aanslagen voorbereiden op het Westen en zo de doelstellingen van Al-Qaida verderzetten. Ze zouden uit ongeveer 50 leden bestaan die zich bezighouden met het plannen van aanslagen en het rekruteren van jongeren uit het Westen. Weinig informatie is gekend over deze organisatie en sommigen twijfelen eraan als deze groepering wel echt zo gevaarlijk is als beweerd en deze dreiging opgeworpen was door de Amerikaanse regering om een inval in Syrië goed te stimuleren.

Mogelijke leden[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]