Kismet (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schermafbeelding van Kismet

Kismet is een gratis softwarepakket dat gebruikt wordt voor de beveiliging van draadloze wifi-netwerken. Het draait op besturingssystemen zoals Linux, BSD en Mac OS X. Op Windows kan het in beperkte mate gebruikt worden met behulp van cygwin. Het is vrijgegeven onder de GNU General Public License, een softwarelicentie die veel vrijheid geeft om de software aan te passen.

Kismet kan draadloze netwerken detecteren, gegevens ervan onderscheppen, en fungeren als Intrusion Detection System, dus als systeem dat pogingen van hackers kan detecteren. Dit kan het doen op passieve wijze, wat wil zeggen dat het enkel draadloos netwerkverkeer afluistert zonder actief verbinding te leggen met computers in het netwerk. Dat Kismet voornamelijk passief werkt is een van de kenmerkende eigenschappen van dit softwarepakket.

Indien de naam die een wifi-netwerk identificeert, de zogenaamde SSID, verborgen wordt, is Kismet in staat dit evengoed te ontdekken. Het zal dit in de lijst van gedetecteerde draadloze netwerken extra duidelijk tonen.

Veel computers die met wifi draadloos verbonden zijn, zullen regelmatig verzoeken doen om opnieuw met het draadloze netwerk te verbinden. Kismet kan deze verzoeken gebruiken, om informatie in te winnen over draadloze netwerken, zelfs als bijvoorbeeld een laptop op de werkplek normaal gesproken een wifi-netwerk gebruikt, kan Kismet hier in de thuissituatie gegevens over te weten komen, als de laptop daar ook met het draadloze netwerk van de werkplek verbinding probeert te leggen, wat normaal gesproken niet mogelijk zal zijn.

Behalve voor legitieme doeleinden, de beveiliging van draadloze netwerken, kan Kismet ook door crackers voor illegale doeleinden gebruikt worden, bijvoorbeeld bij wardriving, waarbij men rondrijdt met een auto en een computer uitgerust met wifi-apparatuur om misbruik te maken van draadloze netwerken die men onderweg tegenkomt.

Kismet kan gebruikmaken van GPS-informatie, onder meer om locaties te bepalen van draadloze netwerken die gevonden worden en deze op kaarten te tonen. Hiervoor maakt het gebruik van een andere applicatie die deze GPS-informatie kan leveren: gpsd, een proces dat op de achtergrond draait. Kismet is ook in staat rechtstreeks GPS-informatie uit te lezen van GPS-apparaten.

Verder heeft Kismet een architectuur die plug-ins toestaat, waardoor ondersteuning voor andere protocollen dan de wifi-protocollen, zoals bluetooth, verzorgd kan worden. Plug-ins maken het mogelijk, de functionaliteit van een softwarepakket relatief eenvoudig uit te breiden zonder aanpassingen te hoeven doen aan het hoofdprogramma zelf.

Curiosa[bewerken]

De naam Kismet wordt ook gebruikt voor een onderdeel van UnrealEd, een leveleditor voor het maken van levels voor computerspellen waarmee op een visuele manier scripts in UnrealScript kunnen worden geschreven. Dit programma heeft niets met de beveiligingssoftware te maken.

Hoewel de naam Kismet lijkt op KisMAC, een softwarepakket met soortgelijke functionaliteit, heeft het hier verder niets mee te maken.

Externe links[bewerken]