Klassieke culturele vorming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Nederlandse klassieke culturele vorming, afgekort kcv, is in het middelbaar onderwijs een vak dat vanaf het schooljaar 2014-2015 uitgefaseerd wordt en de tegenhanger is van culturele en kunstzinnige vorming (ckv), met name voor leerlingen van het gymnasium, maar ook voor leerlingen van het atheneum en de havo. Leerlingen volgen dit vak dan in plaats van ckv. Op sommige scholen worden beide vakken gevolgd als de leerling Latijn en/of Grieks heeft.

Net als het vak ckv bestudeert het vak kcv allerlei uitingen van kunst en cultuur. Waar ckv zich echter bezighoudt met cultuur in het algemeen, richt kcv op de cultuur van de Klassieke oudheid en de doorwerking daarvan in de westerse cultuur (ook wel receptie genaamd). Voorbeelden van lesstof zijn het bestuderen van de antieke filosofie, het bezoeken van de opvoering van een klassieke tragedie, het lezen van klassieke literaire werken in vertaling en het omzetten van een klassiek werk in de stijl van de leerling.

Kcv wordt met het examencohort 2017 (dat is het schooljaar 2016-2017) afgeschaft. (Een deel van) de stof wordt ondergebracht bij de nieuw te vormen examenvakken Latijnse Taal en Cultuur (LTC) en Griekse Taal en Cultuur (GTC).